DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WEC

Kettős Porsche-győzelem a Fuji lábánál

A stuttgartiak végig dominálták a hat órás, változó körülmények között rendezett versenyt Japánban - Tmo Bernhard egysége nyolc perccel a vége előtt vette át a vezetést Neel Janitól.

A magyar idő szerint hajnali négy órakor startoló verseny valójában 40 perccel később kezdődött el, hiszen az esős körülmények miatt ennyi ideig a safety car vezette fel a mezőnyt, de ez sem akadályozta meg a Porschékat abban, hogy demonstrálják fölényüket az Audik és a Toyoták előtt. Mindazonáltal az igazi rajttól egészen a harmadik óráig Michael Fassler 7-es számú Audija vezetett, de mihelyst száradni kezdett a pálya, a négykarikások testvérgyártója vette át az uralmat.



A Dumas-Jani-Lieb trió Porschéja 50 másodperccel vezette a versenyt, amikor sárga zászló alatti előzésért bokszutcán áthajtásos büntetésre ítélte őket a versenybíróság, de még így lett volna esélyük a győzelemre. A csapatérdeket szem előtt tartva azonban a Bernhard vezette 17-es autó nyolc perccel a vége előtt megelőzte Janit, (Webberrel és Hartley-val kiegészülve) átvéve ezzel a világbajnokság vezetését.

Nem csak a Porschék cseréltek helyet a verseny végén, az Audi is megjátszotta ugyanezt, a harmadik pozíció így a Treyuler-Lotterer-Fassler hármasé lett a Jarvis-di Grassi-Duval-féle csapat előtt. A hazai pályán szereplő Toyoták katasztrofális versenyt futottak, hiszen az egyes számú autót számtalan büntetés hátráltatta, míg a kettes autó egy GT-autóval ütközött a futam során és 13 körös hátránnyal a hatodik helyen zárt. A Nicolas Prost-Mathias Beche vezette 12-es Rebellion nyerte a privát LMP1-esek versenyét, és összetettben is a gyáriak mögött végzett.

Az LMP2-es kategória győztese a G-Drive Racing 26-os Ligier-Nissanja lett (Ruszinov-Canal-Bird, a GTE Pro-ban az AF Corse diadalmaskodott (Bruni-Vilander), míg a GTE Am-ben Dempsey-Long-Seefried Porsche 911-ese lett a befutó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: