DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WEC

WEC-csapatot akar a volt F1-es pilóta

Az F1-ben 10 szezont eltöltő francia versenyzőről, Olivier Panisról van szó, aki négy Le Mans-i indulást tudhat a háta mögött, de csapattulajdonosként is kipróbálná magát a Hosszútávú-vb-n.

A száguldó cirkuszból aktív versenyzőként 2004, tartalékként 2005 végén távozó Olivier Panis open wheel-karrierje után a sportautók felé fordította figyelmét: 2008 és 2011 között négyszer mérette meg magát a Le Mans-i 24 órás viadalon, az Oreca LMP1-es gépeivel, legjobb eredménye két ötödik hely volt a páros években, az utóbbit egy privát Peugeot volánja mögött érte el. De nem ez bizonyult a legnagyobb sikerének, hiszen 2011-ben behúzta a sebringi 12 órás első helyét is, Le Mans-i társaival, Loic Duvallal és Nicolas Lapierre-rel kiegészülve.



Most viszont Panis a kormány „másik oldaláról” szeretné meghódítani a sportautózás világát: a francia saját csapatot akar a Hosszútávú-világbajnokságon. „Imádom a megbízhatósági versenyeket, és csapatot szeretnék indítani a P2-es kategóriában fiatalok számára, ahol felkészülhetnek az LMP1-re” - nyilatkozta Panis az Autosportnak. „Először az ELMS-ben szeretnék indulni egy P2-es autóval, és talán egy P3-assal is, később pedig Le Mans-ban , ami a legfőbb célunk. Mindenképp új kihívást fog jelenteni, hiszen befejezem a versenyzést a francia GT-bajnokságban.”

Panis azt is elmondta, hogy már a héten bejelenthetnek egy új szponzort, három éves szerződéssel, és minden bizonnyal egy már létező gárdával fog szövetségre lépni ahelyett, hogy az alapoktól kezdené meg csapata felállítását. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: