DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WEC

Fittipaldi: Otthon érzem magam, cél a dobogó

A 67 esztendős Emerson Fittipaldi a hétvégén újra világbajnoki mezőnyben versenyez, a WEC interlagosi zárófutamán. Az első edzések után a brazil formába lendült, és kategóriájában dobogóra állna.

Egészen őrült hírként hatott, amikor kiderült, a 70-es évek Formula-1-es sztárja, Emerson Fittipaldi újra versenyezni fog – az efféle őrültségek azonban sosem álltak távol Fittipalditól. A visszatérésre a Hosszútávú Világbajnokság brazil szezonzáróján került sor, Fittipaldi az AF Corse Ferrariját vezeti, az amerikai USC szériából ismert Alessandro Per Guidi és Jeff Segal oldalán, a GTE Am kategóriában.



A visszatérés valójában már egy évvel ezelőtt megkezdődött, amikor ugyancsak Interlagosban az OAK Racing LMP2-esét tesztelte. A világszintű sorozatban utoljára 1996-ban versenyző Fittipaldi végül egy Ferrari volánja mögött áll rajthoz a 6 órás futamon.

„Tavaly Jacques Nicolet az OAK-tól felhívott, én pedig teszteltem neki. Megkérdezték, miért ne próbálnánk ki Interlagost? De rájöttem, hogy a GT könnyebb lenne, mint a prototípus. Ez egy új kihívás. Tetszik nekem, és remekül érzem magam” – mondta Fittipaldi a sportscar365.com-nak. A brazil versenyző az első edzések után két másodperccel lassabb, mint Per Guidi. „Az autó jó, remek egyensúllyal. Nagy feladat, hogy újra megtaláljam a ritmust, és a lehető legjobban megközelítsem a köridejüket. Ha sikerül másfél másodperccel közelebb kerülnöm hozzájuk, nagyon boldog leszek.”

Fittipaldi Porschét és Aston Martint is tesztelt a hétvége előtt, de a legjobban a Ferrari 458 Italiával elégedett. „Jeff és Alessandro autóban elfoglalt pozíciója is tökéletes számomra. Az ülésben egyforma magasak vagyunk. Ismét otthon érzem magam. Az autó kitűnő.”

„A dobogóra szeretnénk állni. Azt hiszem, nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy dobogós helyet szerezzünk” – tért ki a terveire is. A Sao Pauló-i versenyző azt sem zárja ki, hogy további versenyeken is részt fog venni a csapattal. „Attól függ, hogyan érzem magam a verseny közben. Eddig nagyon boldog vagyok. Boldog vagyok a sebességemmel, ami egyre jobb lesz. Remélem, még gyorsabb leszek. Izgatott vagyok a hétvégével kapcsolatban.”

Fittipaldiék egysége pénteken a 26 fős mezőny 20. és 25. helyét érte a két szabadedzésen, egy gyakorlást már ma is tartottak, itt a 17. helyig jutottak. A hét résztvevőt számláló GTE Am kategóriában második helyet foglalnak el, de a profik közül is csak hárman végeztek előttük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: