DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
WEC

Ex-F1-es páros a WEC világbajnoka

Amikor még a Formula-1-ben versenyeztek, kevesen gondolták volna, hogy Sebastien Buemi és Anthony Davidson valamikor világbajnokká válik. 2014-ben, a Toyotával a hosszútávú versenyzésben azonban ez sikerült nekik.



A 8-as számú autóval versenyző Buemi-Davidson duó bahreini 6 órása nem alakult túl eredményesen, műszaki hibák miatt 18 kör hátrányban csak a 11. pozícióban értek célba. Mivel azonban a legközelebbi rivális, az Audi 2-es egysége is csak negyedik lett, egy versennyel a szezon vége előtt bebiztosították a világbajnoki címet. Hét próbálkozásból négyszer nyertek, amellyel valóban mindenki más fölé nőttek.

„Igazán boldog vagyok, nagyszerű érzés megnyerni a világbajnokságot” – nyilatkozta a svájci Buemi, aki korábban abban bízott, hogy a Red Bull-lal sikerül elérnie ezt, egy egészen más kategóriában. „Nem úgy sikerült, ahogy mi akartuk, de nagyon örülünk. Fantasztikus dolog bajnokságot nyerni, amikor a Porsche és Audi ellen harcolunk. Olyan autónk volt, amivel megnyerhettük volna a versenyt, de örülök neki, hogy a 7-esnek sikerült” – utalt a testvérautóra, amellyel Alex Wurz, Stephane Sarrazin és Mike Conway megszerezte a futamgyőzelmet.

„Habár ez az egyéni bajnokság, a cím valójában a csapatnak szól, mert azok nélkül, akik itt vannak a pályán, illetve Kölnben és Higashifujiban, Anthony és én nem lehetnénk ma itt. Ha teszünk arról, hogy megnyerjük a gyártók bajnokságát Brazíliában, tökéletes lesz az év.”

„Csodálatos év volt eddig” – mondta Davidson, aki 2008-ban szorult ki a Formula-1-ből, azóta él a hosszútávú versenyzésből. „Személy szerint ez messze pályafutásom legnagyobb eredménye. Sosem voltam még világbajnok, ezért nagyon sokat jelent számomra, és igazán még nem fogtam fel. A csapat kitűnő munkát végzett, és a leggyorsabb autót adta nekünk. A bajnokság egy valódi csapatmunka volt, ezért hálás vagyok mindenkinek, aki lehetővé tette.”

Valakiről azonban sem a versenyzők, sem a csapat nem tett említést: Nicolas Lapierre-ről, aki a Fuji 6 órásig Buemi és Davidson társa volt. A francia pilótáról azóta sem hallani sokat, és úgy tűnik, már csapata is elfeledkezett róla, annak ellenére, hogy kétszer ő is a dobogó tetején állt a két másik pilóta társaságában. Mivel nem vett részt az összes versenyen, őt a világbajnoki cím sem illeti meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: