DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

Albon kezd letenni az F1-es visszatérésről

Alex Albon is egyike azoknak, akik a Red Bull és Max Verstappen jelentette kihívással nem tudtak megküzdeni, és az F1-en kívül találták magukat. A pilóta egyre kevésbé hiszi, hogy visszatérhet.

A királykategóriában (jelenleg) húsz hely van, és akárcsak a székfoglalós játékban, aki nem elég gyors, az itt is hoppon marad. A Red Bull saját nevelésű pilótái eddig rendszeresen ott voltak az állva maradók között, Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo és talán Pierre Gasly kivételével senki nem tudott igazán lehorgonyozni a Formula-1-ben. Bekerülni nehéz, de bent maradni még inkább, ahogy azt nem egyszer állították a résztvevők is.

Az energiaitalosok legutóbbi elfogyasztott versenyzője Alex Albon, aki a Toro Rossóból a nagycsapatba, onnan pedig a szimulátorba került, fejlesztő-és tartalékpilótaként. Miután az idén már vb-címért hajtó Verstappen mellett ő sem állt helyt, a csapat jobbnak látta, ha másfelé tereli a versenyzőt, így került a kispadon kívül a DTM-be is, ahol két dobogós helyezésével egyelőre az ötödik helyen áll az összetettben, három pozícióval a másik Red Bull-nevelt, Liam Lawson mögött.

Albon többször beszélt már arról, végtére is semmi baja nincs ezzel a sorozattal sem, de minden álma, hogy az F1-be visszatérhessen egyszer. Míg azonban néhány hete derűlátóbb volt, nemrég azt fejtegette, jövőre talán Európán kívül próbál szerencsét. A brit-thai pilóta kiszemelt kategóriája az IndyCar, amelyet szintén tekinthetnénk a száguldó cirkuszból kikerültek gyűjtőhelyének is; miután F1-es pályafutásuk zsákutcába futott, ide igazolt át például Marcus Ericsson vagy Romain Grosjean is.



Albon ezen a hétvégén el is látogat a széria következő futamára, hogy körbenézzen, milyen is ott az élet. „Látni szeretném, milyen” – nyilatkozta az IndyCar hivatalos oldalának a hétvége kezdetén. „A fő célom természetesen az F1, de abban sose lehetsz 100%-ig biztos, szóval szükségem van egy B és egy C tervre is” – ismerte el.

Persze ha már lehet, itt sem egy sereghajtó csapathoz szeretne kerülni, így alaposan megfontolja majd a látottakat, mielőtt dönt. Minden bizonnyal az nem is most lesz. „Mindig is érdekelt az IndyCar. Egyre népszerűbb is, sokkal többen követik. Ha lenne itt egy jó lehetőségem, vagy másképp fogalmazva, az F1-ben opciók nélkül maradnék, itt pedig egy erős csapathoz csatlakozhatnék, és az elkövetkező pár nap alapján még élvezném is, akkor nyilván jó esély van rá” – kommentálta az esetleges váltás ötletét.

Egykori kollégái tapasztalatai adhatnak neki némi támpontot, megfelelő választás lenne-e a tengerentúl. Albon például Gorsjeant hozta fel példának, akinek eddig bejött az amerikai szereplés. „Látva Romaint, nagyon érdekesnek tűnik. Kíváncsi voltam rá, ő mit gondol, mert boldognak tűnik. És valóban boldog is. Mindig ott a mosoly az arcán. Úgy látom, komfortosan érzi magát” – állapította meg a Red Bull-os. Hogy gyarapítja-e végül a brit-thai az ex-F1-es IndyCar-osok mezőnyét, az leghamarabb a nyári szünet végén, de talán még később derülhet ki, amikor a bikások döntést hoznak Sergio Perez illetve az AlphaTauri-duó jövőjéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: