DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
USA

Az adatok Sato ártatlanságát bizonyítják?

A Rahal-Letterman-Lanigan istálló nyilvánosan megvédte pilótáját, Takuma Satót. Össztűz zúdult a japán pilótára a poconói tömegkarambol okozása miatt, de a csapat szerint nem ő a hibás.

Az elmúlt hétvégén kaotikusan indult az IndyCar-sorozat poconói futama, az első körben ugyanis egy öt versenyautót érintő tömeges ütközés történt. Szinte mindenki azonnal Takuma Satóra mutogatott, miszerint balra húzott a külső ívről, ezzel nekiment Alexander Rossinak és Ryan Hunter-Reay-nek, később további két autó is belekeveredett a balesetbe.

Ez a szerencsétlen eset akár a bajnokság sorsát is eldöntheti, mivel az ütközés miatt kieső Alexander Rossi hátránya immáron 35 pontra nőtt Josef Newgardennel szemben és már csak három verseny maradt hátra. Az RLL Racing kiadott egy közleményt, amiben tudatják, tüzetesen megvizsgálták az adatokat és a felvételeket, Sato egyáltalán nem húzta balra a kormányt az ominózus pillanatban.

„Az adatok és a videófelvételek világosan megmutatják számunkra, hogy Takuma nem kormányozta Rossi felé az autóját a baleset előtt. Az első kormánymozdulata éppen jobbra történt akkor, amikor az első koccanás után megpróbálta korrigálni autója mozgását.”

„Egyszerű versenybaleset történt, csapatként pedig szeretnénk egyértelművé tenni, hogy kiállunk pilótáink mellett, változatlanul bízunk képességeikben, hogy az RLL csapat számára a legmagasabb szintű teljesítményt nyújtják. Ez egy versenybaleset volt, aminek komoly befolyása lehet a bajnokság végeredményére” – így a közlemény.

Rossinak nagyon sokba kerülhet ez a kiesés


Több szakember megpendítette egyébként, hogy az utóbbi évek eseményeit elnézve Pocono túlságosan veszélyes helyszín lett, amin a sorozat főnökeinek el kellene gondolkodniuk. Most Felix Rosenqvist járt a legrosszabbul, de szerencsére megúszta a balesetet kisebb fej- és hátfájással. Korábban azonban nem mindenki volt ilyen szerencsés. Justin Wilsont egy lerepülő roncsdarab találta fejbe 2015-ben, a rutinos brit nem is élte túl a Felipe Massáéhoz kísértetiesen hasonló balesetet.

Tavaly Robert Wickens járt pórul, amikor hatalmas ütközése során gerincsérülést szenvedett, ideiglenesen le is bénult, rehabilitációja azóta is tart. A pilóták azonban kedvelik Poconót és szerintük nem a pálya hibája az elmúlt évek balesetsorozata.

„Ez egy nagyszerű oválpálya, időnként történhetnek sajnálatos balesetek, ezek viszont bárhol máshol is megeshettek volna. Jó pálya, remek rajta versenyezni, remélem, továbbra is visszatérünk ide” – Will Power, az idei futam győztese.

„Ha megnézzük Justin, vagy Robbie esetét, láthatjuk, hogy bárhol máshol is megtörténhetne ugyanilyen” – vélekedik az ötszörös bajnok Scott Dixon. „Ha az ember ilyen óriási sebességgel halad és balesetet szenved, abból mindig nagy csattanás lesz” – erősíti meg Simon Pagenaud, az idei Indy 500 győztese.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: