DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
USA

Fittipaldi: Senna is indulni akart az Indy 500-on

A sokak számára talán meglepő információt a brazil honfitársa és a vele jó kapcsolatot ápoló kétszeres világbajnok, Emerson Fittipaldi osztotta meg egy F1-es podcastben.

A kétszeres világbajnok brazil Tom Clarkson kérdezte F1-es podcastjében, Emerson Fittipaldi pedig érdekes részleteket árult el a másik brazilról, a tragikusan fiatalon elhunyt Ayrton Sennáról, aki 1992 végén szerződés nélkül állt, és mérlegelni kezdte az opciókat, amik reálisan megvalósulhattak.

„Azt mondtam Ayrtonnak, ki kell próbálnia az autómat és el kell indulnia Indianapolisban” - emlékezett vissza az akkor már régóta a CART-ban versenyző Fittipaldi 1992 telére. „Azt mondtam neki: el tudod képzelni, hogy te és Nigel is elindultok az Indy 500-on? Hihetetlen lenne, nem igaz? Erre Ayrton belement a tesztbe.”

Innentől sínen volt szinte minden, de azért a Team Penske csapatfőnöke, Roger Penske óvatos volt. „Roger azt mondta, először roadon teszteljen Senna, hiszen egy oválon gyakorlat nélkül akár össze is törheti magát” - anekdotázott tovább Emmo.

00115018_875



„Három napig teszteltem egy nagyon rövid és nagyon poros road pályán. Nem használták túl sokan és túl gyakran. Ayrton is nagyon gyors volt, imádta az autót. Nagyszerű élmény volt vele együtt tesztelni, hiszen nagyon jó volt a kapcsolatunk már azóta, hogy elkezdett versenyezni. Azt mondta: Emerson, én imádom ezt az autót.”

Fittipaldi szerint Senna teljesen komolyan gondolta az indulást, de a McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis közbelépett. „Indulni akart Indianapolisban, mert ismerte az én sztorimat. Mindig ott volt, amikor nyerni tudtam Indianapolisban. Beszéltünk erről többször, tetszett neki az ötlet. Aztán amikor Ron Dennis rájött, hogy Ayrton ezt teljesen komolyan gondolja, eltiltotta ettől.”

Pedig minden készen állt. „Roger készen állt, hogy egy harmadik autót indítson Ayrton kedvéért, és nagyon örült volna, ha nála versenyez. ”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: