DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
USA

Az IndyCar lecsapna a munkanélküli F1-esekre

Nem Fernando Alonso az egyetlen, akit a tengerentúlra csábítanak, több, az F1-ből kiszorulni látszó tehetségre is kivetették hálójukat különböző csapatok. Jövőre több ismerős név is feltűnhet.

Egyelőre csak annyit tudunk hivatalosan, hogy Fernando Alonso elhagyja a McLarent és ezzel együtt a száguldó cirkuszt is, megunván a sok sikertelenséget. Mivel a közeljövőben nem is lenne várható, hogy a wokingi istálló annyira megerősödik, hogy legalább a futamgyőzelmekért harcban lehet a spanyol, inkább más irányban kezdett körülnézni.

Bár végső döntését még nem hozta meg, az IndyCar tűnik a legesélyesebb folytatásnak (lehet, hogy szintén a McLarennel). Tavaly már belekóstolt a szériába az Indy 500-on, amit nagyon élvezett és rendkívül versenyképesnek is bizonyult az Andretti Motorsport által felkészített McLarennel. Másrészt pedig egyértelmű célja, hogy megszerezze a Tripla Koronát, amiből kettőt már magáénak tudhat, „mindössze” az indianapolisi 500 mérföldes megnyerése hiányzik a gyűjteményből. Erre a triplázásra eddig kizárólag Graham Hill volt képes. Nemrég Alonso tesztelt is az Andretti csapatnál.

Több tehetséges pilóta is a partvonalra szorulhat az idény végén a Formula-1-ben, ám úgy fest, nem maradnak ajánlat nélkül, ugyanis az IndyCarban szemet vetettek rájuk. Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon és Pascal Wehrlein is kiköthet a tengerentúlon, bár utóbbiról az a hír járja, hogy egy év kihagyás után jövőre visszakerülhet az F1 vérkeringésébe, méghozzá a Toro Rosso színeiben.

Alonso, Vandoorne, Ocon és Wehrlein is kiköthet Amerikában


Stoffel Vandoorne néhány hete tudta meg, hogy nincs maradása a McLarennél, a wokingiak inkább a Lando Norris-Carlos Sainz duónak szavaztak bizalmat a jövő évre. A 2015-ös, GP2-es bajnok máris megbeszéléseket folytatott Dale Coyne-nal. Még nem biztos a szerződés, de a tapogatózó tárgyalások már megkezdődtek a felek között.

„Igen, beszéltünk vele, de egyelőre nem tudjuk, ez vezet-e végül valahová. De azt mondhatom, hogy óvatos érdeklődést tanúsítottunk egymás iránt. Ha sikerrel járnak a tárgyalások, akkor a teljes szezonra szeretnénk megszerezni őt, nem csak az épített és utcai pályákra” – nyilatkozta Coyne a Motorsport.com szakoldalnak.

A csapatfőnök azt is elismerte, hogy erősen érdeklődnek a jelenleg még a Force Indiánál versenyző, ám jövőre óriási valószínűséggel F1-es ülés nélkül maradó Esteban Ocon iránt is. Bár a huszonkét éves francia továbbra is szerződésben áll a Mercedes-Benzzel, ami némi komplikációt jelenthet. Coyne hozzátette, Oconon kívül Pascal Wehrleinnal is készülnek felvenni a kapcsolatot.

Több vasat tart a tűzben a rutinos csapatfőnök, Pietro Fittipaldiban is gondolkodik. Ám nem Dale Coyne az egyetlen, aki érdeklődést mutat az F1-es rutinnal rendelkező fiatalok iránt, Sam Schmidt szintén elismerte, hogy fontolgatják a Vandoorne - Ocon - Wehrlein trió valamelyikének megszerzését, mivel Robert Wickens a jövő évet egészen biztosan rehabilitációval tölti (remélhetőleg később teljesen felépül), így a Schmidt Peterson Motorsport istálló 6-os számú autójába keresnek egy tehetséges pilótát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: