DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

F1-Archív: Füstmentes övezetté válhat az F1

Villeneuve csúszik és nyer, lopnak Brazíliában, Schumacher nyugalomra int, Montoya mellékvágányon, a Brembo igazáért harcol, Hamilton aláz - ezek voltak az elmúlt 20 év F1-es hírei március 30-án.

2014: Lewis Hamilton nyerte a Malajziai Nagydíjat - a 2008-as világbajnok ellentmondást nem tűrően húzta be az év második futamát, az 56 kör alatt esélyt sem hagyott a Melbourne-ben diadalmaskodó Nico Rosbergnek. Sebastian Vettel végzett a harmadik helyen, a hetedikként célba érő Felipe Massa pedig figyelmen kívül hagyta a csapatutasítást, és nem engedte el Valtteri Bottast.

2012: Jaime Alguersuarit igazolta le Lucas di Grassi mellé a Pirelli - a gumigyártó termékeit a spanyol-brazil páros fogja tesztelni a szezon során, mégpedig egy 2010-es specifikációjú Renault R30-assal. A tesztprogram négy alkalomra korlátozódik majd: az ex F1-esek Jerezben, Spában, Monzában és Barcelonában próbálgathatják a sportág fekete aranyát.

2010: Sebastian Vettel és a Red Bull első ízben a nekik az Ausztrál Nagydíjra féket szállító Brembót vádolták meg azzal, hogy német pilóta az olasz gyártó termékei miatt csúszott kavicságyba a hétvégi versenyen. A Brembo azonban elutasította ezeket a feltételezéseket, és közleményben adta a világ tudtára, hogy a fékek végig rendeltetésszerűen működtek az RB6-oson.



2009: Jenson Button fölényes győzelmet szerzett az Ausztrál Nagydíjon, melynek másnapján úgy nyilatkozott, hogy ez csak a kezdet volt a megszűnt Hondából lett Brawn GP-től.  Ennek ellenére úgy véli, hogy az Albert Parkban pont nélkül maradt Ferrari és McLaren is felszívja magát Sepangra.

2007: A Motorsport Világtanács ülésén a Nemzetközi Automobil Szövetség komoly szabályokat hozott a 2008-as évadot illetően: az FIA betiltja a kipörgésgátlót, viszont nem vezeti be ismét a szélesebb autókat és a slick felületű gumikat, és nem csökkenti le a versenyautók súlyát a jelenlegi 605-ről 550 kilogrammra.

2006: Mika Hakkinen egyik nyilatkozatában megnevezte, kiben látja a jelenlegi fiatalok közül a jövő világbajnokát: „Számomra csak egyetlen egyvalaki jöhet számításba: Nico Rosberg. Ő félig finn, félig német, egy nemzetközi srác, ha úgy tetszik, de versenyzőként már bizonyított. Nico bajnok lehet - tudom, hogy időbe telik, majd, de mindenképp így lesz.” A ’82-es világbajnok Keke Rosberg fia a mezőny végéről küzdötte fel magát első futamán a 7., pontszerző helyre, melyet leggyorsabb körrel spékelt meg, Malajziában pedig harmadik helyre hozta be Williamsét az időmérő edzésen.

2005: A McLaren kolumbiai pilótája, Juan Pablo Montoya ki fogja hagyni a bahreini nagydíjat - áll a csapat közleményében. A négyszeres győztes teniszezés közben sérült meg Madridban, és a vállában keletkezett hajszálrepedés, valamint szövetei sérülése miatt alkalmatlan a versenyzésre. A sivatagi versenyen Pedro de la Rosa fogja helyettesíteni, aki utolsó versenyét a 2002-es Japán Nagydíjon futotta, még a Jaguar színeiben.

2004: Az év első két versenyén domináló Michael Schumacher nyugalomra inti társait abban a tekintetben, hogy biztonságosan sikerül majd lefutni a történelem első közel-keleti F1-es nagydíját Bahreinben. A hatszoros világbajnok azért gondolja így, mert óriási biztonsági intézkedések övezik majd a versenyt, és egyébként is, támadások bárhol történhetnek a világon.

2002: Juan Pablo Montoya negyedik pole pozícióját szerezte meg karrierje során a Brazil Nagydíjra, maga mögé utasítva a Schumacher-testvérpárt. Első helyét nagyrészt annak köszönhette, hogy a Michelin-gumijai tökéletesen alkalmazkodtak a forró interlagosi aszfalthoz.

2001: A Minardi kemény hangú levélben fordult a Nemzetközi Automobil Szövetséghez, mivel a pénteki szabadedzések előtti éjszaka hét darab felnit loptak el a csapat interlagosi garázsából. Nem ez volt az első alkalom, hogy rablás ért egy F1-es csapatot: szerda éjszaka a Jaguartól mozdítottak el hét laptopot, melyeken nagyon fontos adatok voltak a zöldek motorjaival kapcsolatban.

1999: Max Mosley, az FIA elnöke szerint a dohányfüstbe burkolózott Forma-1 hamarosan a történelemkönyvek lapjaira lép. A brit sportdiplomata úgy látja, hogy más, nagy szponzorok sokkal szívesebben csatlakoznak a sportághoz, ha nem lesz többé dohányreklám - a jelenlegi 11 csapatból hétnek is (Ferrari, McLaren, Benetton, Williams, Jordan, Prost és BAR) egy dohánygyár van feltüntetve főtámogatóként. Az Európai Unió 2007-től szeretné elérni a teljes „füstmentességet”.

1997: Jacques Villeneuve a melbourne-i fiaskó (már az első kanyarban kiesett) után győzelemmel tért vissza Brazíliában. A kanadai a rajt után itt is kisodródott, de a versenybíróság szerencséjére leállította a versenyt más incidensek miatt, a restartot követően pedig vissza sem nézett. A második helyen Gerhard Berger, a harmadikon pedig Olivier Panis végzett (A versenyről Retro rovatunk mai részében bővebben is megemlékezünk).

1996: Damon Hill komoly fölénnyel szerezte meg a pole pozíciót az évad második futamára, a Brazil Nagydíjra. A világbajnoki címre törő brit pilóta majdnem egy másodpercet adott a hazai pályán remeklő jordanes Rubens Barrichellónak, a címvédő Michael Schumacher pedig a negyedik helyről indulhat Interlagosban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: