DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
Rali

WRC: Tanak győzött, Neuville hibázott Szardínián

0,2 másodperc döntötte el a futamgyőzelem kérdését a Szardínia Ralin, az utolsó pillanatban előzte meg Ott Tanak a defektet kapó Sebastien Ogier-t. Pontot viszont nem ért a helycsere.

Ismét láthattuk működés közben a WRC idénre kitalált, élő ember által nem támogatott pontrendszerét. A Szardínia Ralin végül 0,2 másodperc döntött a végső győzelemről, a hivatalos értékelésbe Ott Tanak kerül be futamgyőztesként (idén először) és ő is vehette át az első helyért járó trófeát, de magukat a versenyzőket kevésbé érdekelte mindez, hiszen a pontokat továbbra sem a verseny végeredménye alapján osztják.

tanak1



A szombat esti értékelés alapján kiosztott pontokból 18 jutott Sebastien Ogier-nek, 15 a délutánig vezető, ott azonban visszaeső Tanaknak, 12 a harmadik helyezett Dani Sordónak és 10 a negyedik Elfyn Evansnek, míg a világbajnokságot vezető, de szombaton hibázó és az útról lecsúszó Thierry Neuville nullázott.

A verseny összeredménye innentől nem számított, csak az volt a lényeg, hogy a vasárnapi külön értékelésben ki hányadik helyen végez, és a visszaálló Neuville apait-anyait beleadhatott. A belga meg is nyerte a vasárnapi értékelést, valamint a power stage-et is, így behúzta a maximális 12 pontot, és összességében szép pontmennyiséggel távozhat a szigetről annak ellenére, hogy egyébként a versenyből szombaton kiesett.

Tanak második lett vasárnap és a power stage-en is, így a szombati 15-höz ő is hozzátett még további 10 egységet, a végén pedig kapott még egy bónuszt: a pluszpontokkal kevésbé foglalkozó, így az előnyéből folyamatosan veszítő Ogier ugyanis defektet kapott a legvégén, amelynek köszönhetően az összesített eredménylistában 0,2 másodperccel Tanak mögé csúszott. Ogier pontot ezzel nem veszített, mindenhogyan negyedik lett volna vasárnap, bár a power stage-en érhetett volna el jobb eredményt, ha a defekt elkerüli, Tanak pontmennyiségét nem befolyásolta Ogier problémája, viszont így ő kaphatta meg a győztesnek járó trófeát.

A dobogó alsó fokára egyébként Sordo állhatott fel, megelőzve a vasárnap jó pár pontot szerző Evanst. A bajnokságban Neuville előnye az eddigi kényelmes 31 pontról valamelyest olvadt, de ez a futam is rámutatott, hogy mennyire nem a valós teljesítményt tükrözik a megszerzett pontok, és hogy mennyire nehéz jelentősebb felzárkózást bemutatni...

A Szardínia Rali végeredménye:

1. Ott Tanak, Martin Jarveoja Hyundai
2. Sebastien Ogier, Vincent Landais Toyota +0,2
3. Dani Sordo, Cándido Carrera Hyundai +2:25,8
4. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota +2:37,8
5. Gregoire Munster, Louis Louka Ford +6:42,9

A Szardínia Ralin megszerzett pontmennyiségek:

1. Ott Tanak, Martin Jarveoja Hyundai 25
2. Sebastien Ogier, Vincent Landais Toyota 22
3. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota 18
4. Dani Sordo, Cándido Carrera Hyundai 16
5. Thierry Neuville, Martijn Whydaeghe Hyundai 12

Az egyéni bajnokság állása a Szardínia Rali után:

1. Thierry Neuville, Martijn Whydaeghe Hyundai 122
2. Ott Tanak, Martin Jarveoja Hyundai 104
3. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota 104
4. Sebastien Ogier, Vincent Landais Toyota 92
5. Adrien Fourmaux, Alex Coria Ford 74

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: