DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
Rali

Csomós Mixi dobogón végzett a Rally Hungaryn

Fordulatos verseny végén zárt harmadikként az ERC veszprémi nyitányán a Csomós–Nagy duó. A győzelmet a román Simone Tempestini, Sergiu Itu kettős szerezte meg.

Hétvégén rendezték a Rali-Eb nyitófutamát, a Rally Hungaryt Veszprémben és környékén. A pénteken kezdődött murvás verseny vasárnapi zárónapja drámai fordulatokat tartogatott, ugyanis két éllovas is búcsúzni kényszerült a nap folyamán, s így Simone Tempestini pályafutása első sikerét, egyben első dobogós eredményét érte el az ERC-ben.

A végig az első hatban autózó, szombaton szakaszt is nyerő Csomós Miklósék jó tempót diktáltak, összetett harmadik helyüket ugyanakkor annak is köszönhetik, hogy a záró gyorsasági szakaszon az Eb-címvédő Hayden Paddon defektet kapott.

A szombati versenynap és hét gyorsasági szakasz után a finn Mikko Heikkilä állt az élen, csupán 2.3 másodperccel megelőzve a második lett Martins Seskset, Tempestiniék pedig harmadikként vágtak neki a vasárnapi hat gyorsaságinak. A román versenyző és navigátora már a reggeli első etapon előzött, feljött másodiknak, aztán Seskséket a címvédő Paddon is lehagyta. A verseny 10. gyorsaságiján Heikkilä az élről volt kénytelen kiállni, miután a Toyota Yaris felfüggesztése megadta magát, az autó bal első kereke elszabadult, és a finn duó nem tudta folytatni a küzdelmet. Sesks közben bravúros versenyzéssel ezen a szakaszon az élre állt, az utolsó előtti gyorsaságin viszont hibázott, eltalált egy útszéli terelőelemet, így szintén felfüggesztés-probléma miatt feladta a viadalt.

erc-csomos-rallyhungary-1Tempestini 7.7 másodperccel vezetett így az utolsó szakasz, a Power Stage előtt, ennyit kellett volna ledolgoznia a címvédő Paddonnak, akit viszont egy defekt megakadályozott ebben, miközben a riválisok kiesése miatt is egyre feljebb kerülő Csomósék hiba nélkül célba értek, és a dobogón ünnepelhettek a hazai futamon. A Hayden Paddon, John Kennard kettős végül negyedikként zárta a Rally Hungaryt a Hyundai i20-szal, így pedig teljes Skoda-dobogó jött össze a végére.

„Fordulatos verseny volt, és az igazat megvallva, egyáltalán nem számítottam ilyen végeredményre” – nyilatkozta a céldobogón Csomós. Hozzátette, nehéz napjuk volt, az egyik szakaszon egy padka megdobta az autójukat, amelynek a hátulját ennek nyomán megütötték, elhajlott a kormányösszekötőjük és a végére az összes gumit elhasználták. Igyekeztünk nagyon óvatosan menni az utolsó szakaszon, mert elfogadtuk volna a negyedik helyet, de nagyon örülünk a dobogónak” – fogalmazott.

A győztes Tempestini hihetetlennek nevezte, hogy a Skoda Fabia RS Rally2-vel teljesített első Eb-futamát rögtön megnyerte: „Nagyon nehéz volt ez a verseny, itt könnyű hibázni, de szerencsére a mi futamunk végig jól alakult. Koncentráltak tudtunk maradni a végéig, ez pedig eredményre vezetett” – jelentette ki.

A Rally Hungary az országos ralibajnokság nyitófutama is volt egyben, így a 30. Veszprém Ralit Csomósék nyerték Turán Frigyesék, illetve László Martinék előtt. Az abszolút értékelésben Turánék a 12. helyen zártak, ezzel a Shell Helix Ultra csapatának 2019-ben, Nyíregyházán Eb-futamot nyert párosa az Európa-bajnoki értékelésben a második legjobb magyar eredményt érte el. Az előző idényben az ob-n ezüstérmes kettősnek azért is fontos ez a helyezés, mert ők az idén elsősorban a hazai bajnokságra koncentrálnak majd.

 

A Rally Hungary végeredménye:

1. Simone Tempestini, Sergio Itu (román, Skoda Fabia RS Rally2) 1:52:50.4 óra

2. Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (francia, Skoda Fabia RS Rally2) 17 másodperc hátrány

3. CSOMÓS MIKLÓS, NAGY ATTILA (Skoda Fabia Rally2 Evo) 29.9 mp h.

A Veszprém Rali végeredménye:

1. Csomós, Nagy 1:53:20.3 óra

2. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (Volkswagen Polo GTI) 5:10.9 perc hátrány

3. László Martin, Bán Viktor (Skoda Fabia RS Rally 2) 5:14.8 p h.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: