DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

WRC: Ogier nyert Mexikóban és vezeti a vb-t

A már visszavonult nyolcszoros bajnok legenda ismét győzelemmel ugrott be, ezzel pedig át is vette a vezetést az összetettben: Evans és Neuville még a dobogón.

Hetedszer nyerte meg a Mexikó Ralit Sebastien Ogier: a nyolcszoros világbajnok francia klasszis a megnyert Monte-Carlo Rali és a kihagyott svéd futam után az idei harmadik WRC-megmérettetésen ismét rajthoz állt, ahol tudása mellett a kedvező rajtpozícióját is kamatoztathatta.

A már tisztább pályán teljesített első nap után látszott, hogy a nagy nevek nem tudják leküzdeni a porosabb utak okozta hátrányt Ogier-vel szemben, egyedül a szintén hátulról rajtoló Esapekka Lappi tartotta vele a lépést, de a futamot egy ideig vezető finn szombaton összetörte a Hyundait, méghozzá annyira, hogy kiborított egy villanyoszlopot, ami miatt az egész szakaszt törölni kellett délután.

Ogier innentől egyedül maradt az élen, futott egy-két egészen parádés gyorsaságit, és összességében senkitől sem zavartatva, félperces előnnyel nyerte meg a futamot. Ogier így annak ellenére vezeti a vb-tabellát, hogy a háromból csak két versenyen állt rajthoz, és egyébként is csak részprogramot fut, a soron következő Horvát Ralin sem lesz majd ott.

wrc-ogier-toyota



A többiek viszont eddig komoly problémákkal küzdenek: most például a tabellát Svédország után vezető Ott Tanak alatt már az első szakaszon megállt a Ford Puma, így nagyon hamar kiszállt a játékból. Az észt klasszis turbó nélkül gurult végig az első napon, majd megpróbált pontokat menteni, ami végül sikerült is: abszolútban a kilencedik helyig jött fel, a power stage-en pedig Ogier mögött második lett, így kihozta a maximumot a hétvégéből a kezdeti gondok után.

A dobogón közben óriási harc dúlt Elfyn Evans és Thierry Neuville között, amely végül a power stage-en dőlt el: Neuville nagyon jó időt autózva négy tizedmásodperccel (!) megelőzte walesi riválisát, és ellopta tőle a második helyet, míg a toyotásnak maradt a dobogó alsó foka. A címvédő Kalle Rovanpera futama ezúttal sem alakult jól, többször is hibázott, így csak negyedik lett a versenyen és a power stage-en is.

A bajnokságot így Ogier vezeti Neuville előtt három ponttal, aki egy egységgel előzi meg Rovanperát, hattal Tanakot és kilenccel Evanst, egyelőre nagyon szoros az élmezőny.

A Mexikó Rali végeredménye:

1. Ogier/Landais Toyota
2. Neuville/Wydaeghe Hyundai +27,5
3. Evans/Martin Toyota +27,9
4. Rovanpera/Halttunen Toyota 1:55,3
5. Sordo/Carrera Hyundai +2:58,8

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: