DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Ogier-győzelem a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin

A nyolcszoros világbajnok nyert, a címvédő bekísérte: kettős Toyota-sikert hozott a legendás WRC-futam.

Ezen a hétvégén rendezték a 2023-as WRC-szezon első futamát, a legendás Monte-Carlo Ralit. A szokás szerint csütörtök estétől vasárnap délutánig tartó versenyt az első perctől az utolsóig a csak részprogramot, nem teljes szezont teljesítő Sebastien Ogier uralta: a szakaszok túlnyomó részét megnyerte, péntek délre jelentős előnyt épített fel magának, onnantól pedig csak azt menedzselte a folytatásban. 

Ugyan szombat este a világbajnoki címvédő Kalle Rovanpera egy óriási szakasszal látótávolságon belülre került, de Ogier vasárnap reggel válaszolt, és összességében végig ésszel, a korán megszerzett előnyét beosztva vezetett, és a 2021 végi visszavonulása ellenére ugyanolyan dominanciát mutatott, mint legszebb éveiben. A nyolcszoros világbajnok kilencedik alkalommal nyerte meg a legendás Montét.

wrc-ogier-toyota-montecarlo



A második helyre Rovanpera jött be, így a gyártók között kettős győzelmet könyvelhetett el a címvédő Toyota. A finn kicsit gyengébben kezdte a futamot, de péntek délután emelt a tempóján,  megelőzte Thierry Neuville-t, és végül ő lett a legjobb azon pilóták közül, akik teljes szezont teljesítenek – ugyan Ogier nyert, de mégis Rovanpera várhatja a legjobb helyzetből a svédországi folytatást. 

A dobogó alsó fokára Neuville jött be a Hyundaijal, ő volt az egyetlen, aki képes volt néha megszorítani a Toyotákat ezen a hétvégén. A belga két gyorsaságit is megnyert, és itt-ott kockázatot is vállalt a jó eredmény érdekében, két kisebb-nagyobb hibát is elkövetett, de így is odaért a pódiumra, ami most a maximumot jelentette számára. A Hyundai vele elégedett lehet, a többiekkel nem: az aszfaltmenő Dani Sordo hetedik, az új igazolás Esapekka Lappi pedig egy csalódást keltő nyolcadik helyet hozott csak, a tempójuk nagyon messze volt az élmezőnytől.

wrc-neuville-hyundai-montecarlo

Neuville szerint hátrányban van a Hyundai

Elfyn Evans lett a negyedik, aki eleinte Ogier egyetlen kihívójának és közeli riválisának tűnt, de pénteken kapott egy defektet, amellyel visszaesett, és végül nem tudott felzárkózni a dobogóra.

Ötödik hellyel tért vissza az M-Sporthoz Ott Tanak. A 2019-es világbajnok két év Toyota és három év Hyundai után igazolt vissza korábbi csapatához azzal a céllal, hogy újra felemeli a sereghajtót, de elsőre nagyon messze volt ettől. A Puma több technikai hibát is produkált, amellyel időt veszített, az hamar kiderült, hogy a top négy önerőből elérhetetlen, így nem is sietett. Cak a power stage-en tette oda magát, az viszont biztató a Ford számára a folytatásra nézve: az észt klasszis a második időt autózta négy pluszpontért.

wrc-tanak-ford-msport-montecarlo

Tanak csak a power stage-en mutatott biztató jeleket a Forddal

A power stage-et egyébként Rovanpera nyerte, Tanak mögött pedig Evans, Neuville, Ogier volt a sorrend.

A WRC2 értékelését ugyanúgy uralta Nikolay Gryazin, mint a WRC-t Ogier: a Toksport új Skodájával induló pilóta elképesztő tempót diktált, és az is belefért neki, hogy szombat este kapott egy defektet. Vasárnap ő is csak menedzselte a megmaradt előnyét, a power stage-et is óvatosra vette, így végül 4,5 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt, tökéletesen kezdte a szezont. A második helyre Yohan Rossel hozta be a Citroent, ő nyert a power stage-et is, míg a dobogó alsó fokára a spanyol Pepe López állította fel a Hyundait.

wrc-gryazin-skoda-montecarlo

Gryazin győzelmével indult a WRC2 szezonja

A szezon februárban a versenynaptár egyetlen havas futamával, a Svéd Ralival folytatódik majd.

A Monte-Carlo Rali végeredménye: 

1. Sebastien Ogier, Vincent Landais Toyota GR Yaris Rally1

2. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen Toyota GR Yaris Rally1 +18,8

3. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai i20 Rally1 +44,7

4. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota GR Yaris Rally1 +1:12,4

5. Ott Tanak, Martin Jarveoja Ford Puma Rally1 +2:34,9

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: