DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Kalle Rovanpera a WRC történetének legfiatalabb világbajnoka

A Toyota finn sztárja 22 éves korában ülhetett fel a trónra: megnyerte az Új-Zéland Ralit, ezzel történelmet írt és megszerezte a WRC világbajnoki címét.

Úgy állhatott rajthoz a WRC versenynaptárába tíz év után visszatérő Új-Zéland Ralin Kalle Rovanpera, hogy ha nyolc ponttal többet szerez Ott Tanaknál, vagy ha csak héttel, de az a hét a győzelem és második hely közötti különbséget jelenti, akkor matematikailag is bebiztosítja a már hónapok óta kérdés nélküli világbajnoki címét. Az első nap folyamán még hátráltatta kicsit a pályatakarítás, de már akkor is besegített neki az eső és bár péntek este még Tanak vezetett, de szombat és vasárnap nem votl esélye.

Rovanpera már szombat reggel átvette a vezetést és onnantól nem is volt kérdés, hogy ki fog nyerni: ahogy egész évben, úgy most is dominált az esőben, a nagyon nehéz, sáros, trükkös körülmények között. Tanak hamar el is engedte a dolgot: mint mondta, száraz pályán még csak-csak lehet valamit kezdeni a Hyundaijal, de esőben már akkora előnye van a Toyotának, annyira nehezen vezethető az i20, hogy a kockáztatásnak biztosan baleset lenne a vége.

021022_16_9_Rovanpera_champion_1647e_f_1400x788



Rovanpera pedig simán maga mögé utasította nyolcszoros világbajnok csapattársát, Sebastien Ogier-t is és 34,6 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot, ráadásul stílusosan még a power stage-et sem engedte át, ott 0,6 másodpercet adott Tanaknak. Rovanpera ezzel két futammal a szezon vége előtt bebiztosította világbajnoki címét, amellyel történelmet írt: a WRC történetében eddig Colin McRae volt a legfiatalabb bajnok, de Rovanpera nála három esztendővel fiatalabban, alig 22 évesen ülhetett fel a trónra. 

Ogier és Tanak mögött Thierry Neuville és Oliver Solberg fért még be a top ötbe, a többiek ugyanis mind kiestek, nem maradt több Rally1-es autó: Craig Breen, Gus Greensmith, Elfyn Evans és Takamoto Katsuta is összetörte a magáét.

A szezonból még két verseny van hátra, Spanyolország és Japán, de Rovanpera oda már tét nélkül, felszabadultan érkezhet meg. Egyébként a Toyota ezzel sorozatban negyedik szezonban hódította el az egyéni vb-címet, 2019-ben Tanak, 2020-ban és 2021-ben Ogier, most meg a finn szupertehetség révén.

Az Új-Zéland Rali végeredménye:

1. Rovanpera/Halttunen Toyota
2. Ogier/Veillas Toyota +34,6
3. Tanak/Jarveoja Hyundai +48,5
4. Neuville/Wydaeghe Hyundai +1:58,8
5. Solberg/Edmondson Hyundai +3,55,1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: