DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Kalle Rovanpera leiskolázta a WRC-mezőnyt

Elképesztő teljesítménnyel, egyperces előnnyel aratta újabb futamgyőzelmét a vb-pontversenyt félelmetes előnnyel vezető finn toyotás, a power stage-en pedig Andreas Mikkelsen is nagyot ment.

Tovább növelte előnyét a Rali-világbajnokság tabelláján Kalle Rovanpera: a Toyota finn pilótája Észtországban is könyörtelennek bizonyult és az idei hetedik futamon az ötödik győzelmét aratta, ezzel most már gyakoraltilag állva hagyta a komplett mezőnyt és a szezon derekán legalább fél kézzel fogja a világbajnoki trófeát.

wrc-2022-eszt-rali-29



Rovanpera már pénteken is gyorsnak bizonyult a rossz rajtpozíciója ellenére, délután elkezdett szakaszokat nyerni, majd a számára kedvező időpontban megérkező esővel át is vette a vezetést. Szombaton aztán már jó helyről rajtolt és onnantól nem volt pardon: kilencből hét szakaszt nyert meg és tükörsimán leszakította magáról csapattársát, a rengeteget kockáztató Elfyn Evanst. Vasárnap már egyiküknek sem kellett sietni, a Toyota így kettős győzelmet aratott, Rovanpera pedig lélektanilag is komoly csapást mért a mezőnyre, hiszen demoralizáló tempóval aratott újabb győzelmet.

wrc-2022-eszt-rali-22

A dobogó alsó fokára a Hyundai sztárja, a helyi közönség előtt bombaformában vezető Ott Tanak állhatott fel, de a 2019-es világbajnoknak nem volt köze a Toyoták tempójához: ez a Hyundai most nem volt alkalmas arra, hogy megismételje korábbi észtországi győzelmét. A top ötbe még Thierry Neuville és Takamoto Katsuta fért be, a Ford pedig betlizett: Adrien Fourmaux hetedik helye jelentette az egyetlen pontokat a csapat számára, Craig Breen és Pierre-Louis Loubet saját hibából, Gus Greensmith pedig technikai probléma miatt esett ki.

A power stage egyébként tartogatott még érdekességeket, a leszakadó özönvíz miatt iszonyatosan nehéz körülmények között ért véget a verseny, így Andreas Mikkelsennek alkalma nyílt a zavarosban halászni: a WRC2 kategóriát megnyerő norvég klasszis az egy kategóriával nagyobb autók között és csak Evans, valamint Rovanpera előzte meg. Rovanpera viszont itt is kiosztott egy nevetségesen nagy pofont: 22,5 másodpercet adott Evansnek csak ezen az egy szakaszon és végül egy perccel (!), 24 szakaszból 14 első idővel nyerte meg a futamot...

Az eredmények itt megtekinthetők!

A vb-pontverseny állása:

vb

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: