DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

WRC: Rovanpera megint lelépte a mezőnyt

Ogier és Loeb fejenként kétszer esett ki a Portugál Ralin, Kalle Rovanpera pedig egyelőre uralja a szezont: sorozatban harmadszor nyert, így már 46 ponttal vezetti a tabellát.

A svédországi hó és a horvátországi aszfalt után murván is Kalle Rovanpera tudott nyerni a Rali-világbajnokságon: ezúttal a harmadik lehetséges útfelületen, murván is ő bizonyult a leggyorsabbnak. Ez különösen úgy nagy teljesítmény, hogy mivel ő vezette a pontversenyt, így pénteken elsőként rajtolt és takarította az utat, de remek autózást bemutatva ott maradt az élmezőnyben, sőt másodikként fordulhatott - szombaton éles csatát vívott csapattársával, Elfyn Evansszel, de a nap végén, az esőben űridőket szállítva őt is meg tudta előzni és átvette a vezetést.

Vasárnap pedig már nem is adott igazi esélyt a Portugál Ralin tavaly brillírozó Evansnek, majd a power stage-en még rátett egy lapáttal és azt is megnyerte, méghozzá "látható" különbséggel - a Toyota finnje így a maximális pontszámot begyűjtve zsinórban harmadik futamgyőzelmét húzta be.

rova



A dobogó alsó fokát az idei első futamát teljesítő Dani Sordo hozta el a Hyundainak: a rutinos spanyol a Toyota 1-2-3-at hiúsította meg azzal, hogy vasárnap szintet lépve végül 2,1 másodperccel befért Takamoto Katsuta elé. A legjobb ötbe még Thierry Neuville fért be, Ott Tanak pedig hatodik lett, de ők már mind a rendkívül kemény futam áldozatai voltak: folyamatos defektek és technikai hibák nehezítették a versenyzők dolgát, Tanak két defektet is kapott, de Neuville is tele volt problémával. A két nagy vesztes a sportág két legnagyobb legendája, Sebastien Loeb és Sebastien Ogier lett: Loeb a harmadik szakasz után még vezette a versenyt, ám utána hibázott és kiesett, majd ugyan másnap visszaállt, de ott az autó adta meg magát, így kétszer is kiszállt a futamból. Ugyanígy járt Ogier is, aki két defekt után egyszer már kiesett, majd szombaton el is dobta a Toyotát, végül technikai hibák is nehezítették a dolgát.

Négy futam után így három győzelemmel szakadéknyi különbséggel vezet Rovanpera: a fiatal finn 106 pontot gyűjtött, a második helyen álló Neuville pedig 60-nal, tehát 46 egységnyi hátránnyal követi. A belga után újabb szakadék következik, mert némi meglepetésre az eddig stabilan teljesítő Katsuta a harmadik, de ott már csak pár pont a távolság Tanak, Evans és Breen előtt.

A WRC pontversenyének állása négy futam után: 

1. Kalle Rovanpera 106 pont
2. Thierry Neuville 60
3. Takamoto Katsuta 38
4. Ott Tanak 37
5. Elfyn Evans 36

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: