DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

Sikeres évet tudhat maga mögött a Peugeot 208 Rally4

2021-ben a 208 Rally4 Európában és Latin-Amerikában mindenfajta terepen rajthoz állt és nyert. Amellett, hogy számos országban sikeresen versenyzett, a Peugeot Sport Customer Racing bestsellere a különböző típusú versenyzők körében egyformán népszerűnek bizonyult, legyen szó feltörekvő tehetségekről vagy nem hivatásos versenyzőkről.

A 208 Rally4 fejlesztésekor a Peugeot Sport mérnökei minden szakértelmüket latba vetették, hogy ügyfeleiknek olyan autót kínáljanak, amely ár, teljesítmény és megbízhatóság tekintetében egyaránt megfelel az elvárásaiknak, és emellett a márka legfontosabb ismérvéről, a vezetési élményről sem feledkezik meg.

DuEn_RallyHungary2021_3558



Franciaország vezető promóciós versenyét, a 208 ralikupát a szezon utolsó futamán, a Rallye du Var versenyen Hugo Margaillan nyerte. A 25 éves pilóta ezzel kivívta a jogot, hogy a 2022-es francia ralibajnokság futamain a C3 Rally2 volánjánál versenyezhessen.

A 208 Rally4 számos más európai országban is sikeresen szerepelt, ahol egyre magasabb színvonalú és szoros versenyt hozó kupákon vett részt. A magyar bajnokságon Hangodi Bendegúz és Szauer Gergő az évad során végig fej fej mellett haladt, mígnem a Peugeot 208 Cup Hungary végül az előbbi győzelmével zárult. A Peugeot Rallye Cup Iberica murvás és aszfaltos versenyeire Spanyolországban és Portugáliában került sor. A bajnoki címet Alejandro Cachon szerezte meg, akinek a nevéhez öt dobogós – köztük két első – hely fűződik. Csehországban Dominik Broz nyerte a Peugeot ralikupát, a Belux Cup bajnokságon pedig a belga Gino Bux zárt az év végi ranglista élén.

peurallcupcz9-61b9bfc5d6833

A 208 Rally Cup vonzereje Réhane Gany feltűnésével, majd gyors előretörésével a francia ralibajnokságon is érezhető volt. A fiatal, Réunion-beli versenyző lett a francia 208 ralikupa meglepetésembere, miután megnyerte az U24 kategóriát. Az idei kupa négy futamában egy másik korábban Réunionban versenyző pilóta, Nazim Bangui is rajthoz állt, 2022-ben pedig a teljes versenysorozatra benevezett. A franciaországi 208 ralikupán a hazájában nagy ismertségnek örvendő japán Suguru Kawana is szerencsét próbált, és a Critérium des Cévennes ralin harmadik helyen végzett.

A Peugeot Sport csúcstechnológiájával ellátott 208 Rally4 számára a nehezebb útszakaszok sem jelentettek akadályt: Andrea Nucita megnyerte az olaszországi 2WD ralibajnokságot, Thibaud Mazuin pedig a belga RC4 bajnoki címet szerezte meg. Az ERC3 Európa-bajnokság rendszeres szereplője, a spanyol Josep Bassas Mas a 2WD kategóriában összesen három győzelmet szerzett a kontinensen. Az ismert élversenyző Carlos Fernandes pedig hazájában, Portugáliában szerzett 2WD ralibajnoki címet a 208 Rally4 volánja mögött. Sarah Rumeau, akinek ez volt élete első raliévada, szintén a 208 Rally4 mellett döntött, ami jó választásnak bizonyult, hiszen megnyerte vele a francia női ralibajnokságot.

whatsappimage20211213at10459pm-61b9bffc06dae

A 208 Rally4 emellett világszinten, több nagy WRC ralin is tündökölt. A téli időjárási viszonyok, a havat és jeget is beleértve, sem jelentettek problémát a modellnek, amely Nicolas Latil vezetésével az RC4-es kategóriában első helyen végzett a Monte-Carlo-ralin. Az olasz Conti Gian Battista pedig a Szardínia-ralin, a 2WD kategóriában vezette győzelemre a Peugeot versenyautóját.

A Latin-Amerikában is forgalmazott 208 Rally4 – melyből több mint 20 példányt szállítottak a tengerentúlra – a Chilében, Mexikóban és Peruban rendezett nehezebb futamokon is sikeresen megállta a helyét és fényesen bizonyította megbízható voltát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: