DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Ogier-defekt után Loeb-siker a Montén

A balszerencse elvette a Monte-Carlo Rali győzelmét Sebastien Ogier-től, odaadta viszont Sebastien Loebnek, aki 47 évesen nyerte meg nyolcadszor is a legendás WRC-futamot.

Úgy vágott neki a WRC mezőnye a Monte-Carlo Rali utolsó napjának és annak négy szakaszának, hogy nagy csodák már nem várhatók, a helyezések "le voltak osztva", felesleges lett volna bárkinek is kockáztatni - mindenki az utolsó gyorsaságira, a power stage-re gyúrt, hiszen addigra kellett megspórolni négy gumit a nap során. Az első két szakasz le is zajlott annak rendje és módja szerint, egyet megnyert Sebastien Loeb, egyet Thierry Neuville, nem változott semmi, Sebastien Ogier húsz másodperccel vezetett Loeb előtt és a mögöttük lévők is óriási szakadékokkal követték egymást.

wrc-2022-monte-carlo-rali-01



Az utolsó előtti gyorsaságin azonban jött a dráma: Ogier kapott egy defektet, amellyel több mint fél percet veszített, ezzel az élet elvette tőle pályafutása kilencedik Monte-győzelmét. Az utolsó szakasz előtt így tíz másodperccel már Loeb vezetett, aki tudta, hogy csak be kell hoznia a Fordot a célba, ráadásul az éppen előtte rajtoló Ogier még tíz másodperc büntetést is begyűjtött azzal, hogy bemozdult a startnál. Loeb extra óvatosan jött le és bár a szakasz előtti előnyét szinte leadta, de Ogier büntetésével 10,5 másodperc így is a javára döntött.

Az utolsó szakaszon egyébként Ogier volt a leggyorsabb, de a korai rajtja miatt kapott büntetés hozzáadódott az idejéhez, így csak az ötödik helyért járó pontokat kaphatta meg ezen a szakaszon - Kalle Rovanpera nyerte Elfyn Evans előtt, majd jött Thierry Neuville, Loeb és Ogier.

wrc-2022-monte-carlo-rali-05

Ami pedig a futamot illeti: Loeb 47 (kis híján 48) évesen, másfél év kihagyás után visszatérve tudott újra futamot nyerni, ezzel ezen a téren egyenlített Ogier-vel szemben, hiszen ő is nyolcadszor húzta be a legendás versenyt. Ogier lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig Loeb csapattársa, a másik Ford Pumát vezető Craig Breen állhatott fel - a negyedik Rovanpera, az ötödik pedig Gus Greensmith lett.

Viszont mivel Loeb jelen állás szerint csak ezen az egy futamon áll rajthoz és Ogier is alig néhány versenyen indul majd, a power stage-en megszerzett pluszpontok miatt Kalle Rovanpera áll a legjobban és ő rajtolhat az élről majd a soron következő Svéd Ralin, a nyomában Breennel.

A Monte-Carlo Rali végeredménye:

1. Loeb/Galmiche Ford
2. Ogier/Veillas Toyota +10,5
3. Breen/Nagle Ford +1:39,8
4. Rovanpera/Halttunen Toyota +2:16,2
5. Greensmith/Andersson +6:33,4

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: