Steward
Balogh Boglárka
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 22. vasárnap
Rali

Legendák harca: Loeb vezet Ogier előtt a Montén

A két, már visszavonult klasszis csap össze a szezon első WRC-futamának győzelméért - Evans magabiztosan harmadik, a Hyundaiok javulnak, Greensmith pedig szakaszt nyert.

Izgalmas, fordulatos napot hozott az idei WRC-szezon első futamának első teljes versenynapja. A csütörtök esti két gyorsasági után a regnáló világbajnok, de a teljes szezont idén már nem teljesítő Sebastien Ogier állt az élen, a ma reggeli szakaszokon azonban a Dakarról beeső Sebastien Loeb vette át az irányítást: a délelőtti kör mindhárom gyorsaságiján ő autózta a legjobb időt, így a harmadik pályán óvatoskodó Ogier elé került. Közben Ogier csapattársa, Elfyn Evans is felvette a kesztyűt és megelőzte a címvédőt, míg mögöttük egyrészt javult a tegnapi szenvedés után a Hyundai (Tanak és Neuville is jobb tempót diktált), míg a Ford elvesztette Adrien Fourmaux-t: a francia pilóta óriásit esett és rommá törte a Pumát.

Délután megint Loeb kezdett a legjobban és megnyerte a negyedik gyorsaságit is, így 14,5 másodperces előnyre tett szert, gyakorlatilag kényelmesen vezette a futamot - majd a nap utolsó két pályáján már nem ő volt a leggyorsabb, adódott egy kis gondja a Ford hibridrendszerével, a végén pedig a rosszabb (illetve egészen addig jobb) rajtpozíciója miatt vesztett időt. Péntek este így is ő vezeti a Monte-Carlo Ralit annak ellenére, hogy hamarosan a 48. születésnapját ünnepelheti: előnye 9,9 másodperc Ogier-vel szemben.

loeb monte msportA világbajnok ugyanis délután visszavágott, egy első és két második időt szaladva visszaelőzte Evanst, sőt, az utolsó szakaszon olyannyira lelépte csapattársát, hogy tekintélyes előnyt épített fel fele szemben - a nap végén 12,1 másodperc köztük a különbség, reálisan nézve csak neki van esélye elkapni Loeböt a folytatásban. 

A negyedik-ötödik helyen áll a két Hyundai Neuville-Tanak sorrendben, az észt pilóta az utolsó szakasz végén előzte meg a fordos Breent, aki egy pályára kerülő néző miatt vesztett el pár másodpercet. Az abszolút hetedik helyen pedig az a Gus Greensmith következik, aki a nap egyik legboldogabb embere lehet: megszerezte ugyanis pályafutása első abszolút WRC-szakaszgyőzelmét, amit hangos üdvrivalgással vett tudomásul.

A WRC2-ben Stephan Lefebvre vezet 1,4 másodperccel a címvédő Andreas Mikkelsen előtt. 

Állás a pénteki nap után:

1. Loeb/Galmiche Ford Puma
2. Ogier/Veillas Toyota Yaris +9,9
3. Evans/Martin Toyota Yaros +22,0
4. Neuville/Wydaeghe Hyundai i20 +47,8
5. Tanak/Jarveoja Hyundai i20 +56,7
6. Breen/Nagle Ford Puma +59,2
7. Greensmith/Andresson Ford Puma +1:08,4
8. Katsuta/Johnson Toyota Yaris +1:35,9
9. Rovanpera/Halttunen Toyota Yaris +2:12,8
10. Solberg/Edmondson Hyundai i20 +2:22,9

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: