DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

WRC: Ogier nyert és nyolcadszor is világbajnok

Stílusosan, futamgyőzelemmel és pályafutása nyolcadik világbajnoki címével búcsúzott az aktív WRC-s pályafutásától Sebastien Ogier - a francia klasszis csapattársát, Elfyn Evanst győzte le.

Úgy utazhatott el a szezonzáró Monza Ralira, hogy jelentős előnyben volt a bajnoki pontversenyben és tudta, hogy egy negyedik hely is elég lehet neki ahhoz, hogy pályafutása nyolcadik világbajnoki címét is megszerezze. A francia klasszis azonban az első gyorsaságitól kezdve annak szellemében autózott, hogy élvezze a versenyzést és nem fogta vissza magát - mivel ezzel a futammal visszavonul az aktív ralizástól és jövőre már csak egy-két versenyen láthatjuk, szépen akart búcsúzni.

Ogier tizedekre menő, tűéles csatát vívott a monzai F1-es pálya környékén, valamint a környező hegyekben lebonyolított futamon csapattársával és egyetlen vb-riválisával Elfyn Evansszel, aki szintén úgy állt hozzá, hogy úgysem rajta múlik a végső siker, így inkább lazán, könnyedén, teher nélkül, a versenyzést élvezve autózott. A két klasszis rendre el is mondta, hogy ugyan kívülről tényleg élesnek tűnik a harcuk, de igazából csak magukra figyelnek, egyszerűen ennyire közel vannak egymáshoz a biztos, de lendületes tempót illetően.

ogi_1



Péntek este még Evans vezetett 1,4 másodperccel, az oda-vissza játék után szombat este már  0,5 másodperc volt Ogier előnye (200 versenykilométert követően...), vasárnap pedig a francia a maga javára döntötte el a meccset: Evans a középső pályán kétszer is lefulladt, ezt pedig egy ilyen harcban nem lehetett behozni. Ogier így végül 7,4 másodperces előnnyel megnyerte a futamot, ezzel pedig nyolcadszor is a WRC világbajnoka lett - a sportág második legeredményesebb versenyzőjeként vonul vissza és adja át a helyet a többieknek, de jövőre azért még több versenyen is megkergeti Evanséket a hírek szerint.

A Toyota kettős győzelme természetesen azt jelenti, hogy a konstruktőri bajnoki címet is behúzta a gyártó, így teljességgel ledominálta ezt az évet, a WRC-autók utolsó szezonját - jövőre már az új hibrid Rally1-es technikákkal folytatódik a száguldás. A versenyen egyébként Dani Sordo lett a harmadik, Thierry Neuville a negyedik, a jövőre első teljes WRC-szezonjának nekivágó fiatal Oliver Solberg pedig az ötödik - a bajnokságban Neuville-é lett a bronzérem, Kalle Rovanpera negyedikként, az ezt a futamot kihagyó Ott Tanak pedig ötödikként zárt.

Az eredmények itt megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: