DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Új naptár, új szabályok: ilyen lesz a WRC jövőre

Sok más mellett a Rali-vb jövő évi menetrendje is eldőlt pénteken. Amellett, hogy a helyszínek és az időpontok véglegesek lettek, néhány új szabály is életbe lép 2022-től a kategóriában.

Ahogy az FIA hivatalos közleménye fogalmaz, a Motorsport Világtanács a versenynaptárat a világjárvány miatt életben lévő korlátozások figyelembevételével állította össze. Céljuk ugyanakkor, hogy amint lehet, a WRC ismét egyre inkább a nemzetközi porondon szerepeljen, és ne korlátozódjon Európára. 13 futammal számolnak, ebből egyelőre 12 tűnik biztosnak, egyről később döntenek. Horvátország és Új-Zéland még így sem végleges.

2022-től a Rali1 kategóriában kötelező lesz a mesterséges intelligencia biztonsági kamera használata. A kamera az utat figyeli, és folyamatosan elemzi a környezetet, többek között az akadályokat és a nézőket, így segítve elő a biztonságosabb versenyzést. Ezzel szemben a pilótát és a navigátort figyelő kamera már csak opcionális, pontosabban ajánlott lesz. Ugyanebben a kategóriában mutatkozik be a hibrid technológia, ennek megfelelően pedig bizonyos zónákat teljesen elektromos módban kell teljesíteni. Aki nem így tesz, büntetéssel néz szembe. Emellett olyan jelzéseket is bevezetnek, melyekkel könnyebben azonosíthatóak lesznek a magas töltöttségű járművek.

 

A WRC 2022-es versenynaptára:

Január 23. Monte-Carlo

Február 27. Svédország

Április 24. Horvátország

Május 22. Portugália

Június 5. Olaszország

Június 26. Kenya

Július 17. Észtország

Augusztus 7. Finnország

Augusztus 21. (bejelentésre vár)

Szeptember 11. Görögország

Október 2. Új-Zéland

Október 23. Spanyolország

November 13. Japán



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: