DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Rali

WRC: Evansé a Finn Rali, Ogier csak ötödik

Nem dőlt el a Rali-világbajnokság idei első helyének sorsa, Elfyn Evans ugyanis szenzációs autózással megnyerte a Finn Ralit Ott Tanak előtt, míg Sebastien Ogier gyenge hétvégét teljesített.

Nem tudott meglepetést okozni a Finn Rali utolsó napján Ott Tanak, a Hyundai észt sztárja nem tudta ledolgozni szűk tízmásodperces hátrányát a futamot vezető Elfyn Evansszel szemben. A walesi versenyző egészen elképesztő versenyt futott, végig várakozáson felül szerepelt, sorra nyerte a gyorsaságikat és folyamatosan a határon autózva a többiek fölé nőtt - előnyét növelni is tudta vasárnap, végül 14,1 másodperccel nyerte meg a versenyt.

Evans parádéja mellett Tanakot is dicséret illeti, aki nagyon meggyőző volt a hétvége folyamán és ma már csapattársát, Craig Breent is simán felülmúlta - a másik Hyundaijal az ír pilóta végül 42 másodpercet kapott, de így is felállhatott a dobogó alsó fokára. Breennek minden bizonnyal ez volt az utolsó futama a csapatnál, hiszen a hátralévő versenyeken már Dani Sordo ülhet be az i20 WRC-be, Breent pedig legtöbben az M-Sport jövő évi felállásában látják.

eva



A WRC-t idén először vezető Esapekka Lappi lett a negyedik, a címvédő Sebastien Ogier pedig az ötödik - ő végül a power stage-en nem szerzett egy pontot sem, miközben Evans a futam mellett azt is megnyerte, így egyelőre nem dőlte l a világbajnoki küzdelem. Evans harminc pontjával szemben Ogier most csak tízet szerzett, így huszonnégy van köztük két versennyel a szezon vége előtt - ennek ellenére persze Ogier kezében van a meccs és a két hét múlva esedékes Katalán Rali csak hat ponttal kell felülmúlnia Evanst ahhoz, hogy nyolcadszor is világbajnok legyen.

A WRC2-ben Teemu Suninen nyert Mads Ostberg előtt, a norvég pedig ezzel nagyon "alulra" került a vb-harcban: az utolsó futamon már nem az ő kezében van a saját sorsa Andreas Mikkelsennel szemben.

A Finn Rali végeredménye: 

1. Elfyn Evans - Scott Martin 
2. Ott Tanak - Martin Jarveoja +14,1
3. Craig Breen - Paul Nagle +42,2
4. Esapekka Lappi - Janne Ferm +58,8
5. Sebastien Ogier - Julien Ingrassia +2:54,4

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: