DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Hyundai 1-2 a nagy balesetek versenyén - videók

Thierry Neuville és csapattársa, Craig Breen már nem csatázik egymással, a dobogóért a három Toyota küzd, Ott Tanak defeket miatt maradt le, a többiek pedig már összetörték magukat.

Óriási baleseteket hozott eddig a WRC versenynaptárában most debütáló belga futam, az Ypres Rali. Pénteken Adrien Fourmaux esett brutálisan nagyot a Forddal és annyira összetörte az autóját, hogy nem is tudta folytatni a versenyt, majd csapattársa, Gus Greensmith is beesett a Fiestával, de ő szuperralival visszaállhatott szombaton. A második nap elején Pierre-Louis Loubet követte el "szokásos" hibáját és tette árokba a Hyundait, majd jött a futam eddigi legnagyobb esése: Takamoto Katsuta egy tempós, dobálós balkanyarban vesztette el uralmát a Toyota felett, kiütött egy villanyoszlopot és "lenullázta" az autóját.

Ezen felül is volt jó pár hiba és baleset, Pieter Tsjoen egy házfalat ütött ki, Nikolay Gryazin eltévedéséről pedig külön is beszámoltunk már, a győzelem sorsa mindenesetre két nap alatt tulajdonképpen eldőlt.

No nem azért, mert Thierry Neuville annyira dominálna hazai versenyén, hiszen csapattársa, a beugróként parádézó Craig Breen négy gyorsaságit is megnyert és alig tíz másodpercre van tőle, de az már teljesen egyértelművé vált a két pilóta kommunikációjából, hogy Breen csak akkor nyerhet, ha Neuville-lel történik valami, amúgy nem előzheti meg az egyéni pontverseny harmadik helyén álló belgát. Neuville így is nem is nézi Breent, aki a szombati nap végén kicsit el is engedte a gázt, itt nőtt a három-négy másodperces hátrányából tíz, de így is stabilan tartják az első két helyet, senki sem zavarja őket.

nevuille dppi



A dobogóért viszont óriási belharc zajlik a Toyota három versenyzője között, jelenleg Elfyn Evans, Kalle Rovanpera és Sebastien Ogier a sorrend, de alig hét másodperc választja el a három pilótát, úgyhogy itt még bármi történhet - a bajnokságban a listavezető Ogier legközelebbi riválisa Evans és a legutóbbi versenyt megnyerő Rovanpera is siet, úgyhogy itt még komoly csatára van kilátás.

Rajtuk kívül csak Ott Tanak maradt állva WRC-sként, de a 2019-es világbajnok futama már így is összeomlott: pénteken az első szakasz megnyerése után motorgondokkal küzdött, majd ma reggel kapott egy defektet, így azóta csak a pályák megismerésével foglalkozik, bő három pec a hátránya.

A vasárnap folyamán még négy gyorsasági, köztük a power stage vár a mezőnyre.

Az Ypres Rali állása a szombati nap végén:

1. Neuville/Wydaeghe Hyundai
2. Breen/Nagle Hyundai +10,1
3. Evans/Martin Toyota +42,4
4. Rovanpera/Halttunen Toyota +45,7
5. Ogier/Ingrassia Toyota +49,4

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: