DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Rovanpera történelmet írt a WRC-ben

Kalle Rovanpera lett a rali-világbajnokság történetének legfiatalabb futamgyőztese, miután egyperces előnnyel megnyerte az Észt Ralit. Ogier növelte előnyét a tabellán.

Nem történt meglepetés az Észt Rali utolsó napján, a péntek óta vezető Kalle Rovanpera nem hibázott, beosztotta a parádés autózással felépített magabiztos előnyét és megnyerte a szélvészgyors murvás futamot. A finn pilóta ezzel a sikerével a WRC történetének legfiatalabb győztese lett, hiszen még csak 20 esztendős. Rovanpera a power stage-et már elengedte, de így is megnyert nyolc szakaszt és végig uralta a hétvégét, egy tizedmásodperc híján egy perccel nyerte meg a futamot. Fun fact: Rovanpera ezzel éppen jelenlegi csapatfőnökét, Jari-Matti Latvalát taszította le a legfiatalabb győztest megillető trónról.

219312576_1312217489180433_6754075579769260462_n



A második helyre Craig Breen behozta a Hyundait, Rovanperával nem bírt, de a többieket magabiztosan legyőzte, a dobogó alsó fokára pedig Thierry Neuville állhatott fel a másik i20 WRC-vel. A címvédő Sebastien Ogier tökéletesen elégedett lehet a negyedik helyével, a pontversenyt tekintve legközelebbi riválisának számító Elfyn Evanst ugyanis még így is megelőzte.

Az R5-ös autók között az Európa-bajnok Alekszej Lukjanuk nyert, bár az előnye eléggé megcsappant a nap végére, de 13,8 másodperc így is maradt belőle – ennyivel előzte meg a WRC2 értékelését megnyerő Andreas Mikkelsent. Mads Ostbergnek semmi sem akart összejönni, kapott két defektet, tönkrement egy gátló, fékhibái voltak, egyszer nem működött az átbeszélője, büntetést kapott korai rajtért, de így is bejött másodiknak a Citroennel és csak 16,7 másodperccel maradt el Mikkelsentől.

A pontversenyben így Ogier 37-tel vezet már Evans előtt, Neuville a harmadik, Rovanpera pedig ezzel a sikerével felugrott a negyedik helyre a power stage-et megnyerő, de egyébként ismét nullázó Ott Tanak elé.

Az Észt Rali végeredménye:

1. Rovanpera/Halttunen

2. Breen/Nagle +59,9

3. Neuville/Wydaeghe +1:12,4

4. Ogier/Ingrassia +1:24,0

5. Evans/Martin +2:07,1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: