Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. október 19. kedd
Rali

WRC: Rovanpera-Breen csata Észtországban

A helyi hőstől már az első napon elbúcsúzhattunk az Észt Ralin és nagyon úgy tűnik, hogy új győztes avat a rali-vb: Kalle Rovanpera és Craig Breen is pályafutása első sikeréért küzd.

A csütörtök esti bemelegítő szakaszt Kalle Rovanpera nyerte az Észt Ralin, de a péntek reggeli első igazi gyorsaságin már a helyiek sztárja, a hazai pályán versenyző Ott Tanak volt a leggyorsabb és úgy tűnt, hogy a tavalyi versenyhez hasonlóan ismét örömöt szerez majd a szurkolóknak. Mindez azonban már a második szakaszon füstbe ment: Tanak defektet kapott, aztán a következő pályán még egyet és mivel egyetlen pótkereke volt csak az autóban, így fel kellett adnia a futamot.

A kezdeti sokk közben Gus Greensmith Fordja is megállt, Thierry Neuville kapott egy defektet, Craig Breent pedig kétszer is feltartotta a rossz autóval poroszkáló Greensmith, így elvesztett pár másodpercet - aminek egy részét jóváírták neki. Szüksége is volt erre, mert ő harcolt az első helyért Kalle Rovanperával, de a finn toyotás egy hajszállal gyorsabb volt nála a nap folyamán, így bár mindketten messze a többiek felett álltak, végül 8,5 másodperces Rovanpera-előnnyel fordulhat a mezőny a második napra.

4H9A9639_resizeBreen mögött is nagy harc zajlik Neuville, Sebastien Ogier és Elfyn Evans között, Evans kettőt is hibázott még reggel és azóta is ő a leglassabb hármójuk közül, míg Ogier pályatakarítóként is higgadtan, pontosan vezetett eddig - Neuville már 53 másodpercre van Rovanperától harmadikként, Ogier hat másodperccel marad el tőle, Evans pedig 16-tal van Ogier mögött, itt még bármi történhet szombat-vasárnap.

A technikai gonddal és defekttel is sújtott Teemu Suninen a hatodik a Forddal, Pierre-Louis Loubet pedig utolsó WRC-ként hetedik.

A WRC2-ben elég egyértelmű már a helyzet, ugyan Mads Ostberg kezdett legjobban és vezetett az első kör végén, de a délutáni első pályán kapott egy defektet, gondja volt a Citroen felfüggesztésével, végül egy korai rajtot is elkövetett, így elúszott a futama. Mikkelsen már 36,5 másodperccel vezet Nikolay Gryazin előtt, Ostberg pedig az orosz mögé fér be 1,8 másodperces lemaradással, az ő célja a második hely lehet innentől, ami a tempója alapján bőven neki is áll. Érdekesség, hogy az R5-ös autók között mégsem Mikkelsen, hanem a WRC3 értékelésébe beleszámító Alekszej Lukjanuk a leggyorsabb, az Európa-bajnok orosz erre a hétvégére egy Skodába ült bele és sorra nyeri vele a szakaszokat a világklasszisok előtt, magabiztos előnyben van Mikkelsenhez képest - csak ők nem nézik egymást, mert nem számítanak bele egymás bajnokságába.

Nagy vesztese a napnak még Takamoto Katsuta, aki a Toyotával az abszolút harmadik helyen állt, amikor egy ugrató után megsérült navigátora háta, így fel kellett adniuk a futamot.

Az állás az első nap végén: 

1. Rovanpera/Halttunen
2. Breen/Nagle +8,5
3. Neuville/Wydaeghe +53,4
4. Ogier/Ingrassia +59,4
5. Evans/Martin +1:15,1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?