DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Tanak és Ostberg is parádézik

Ott Tanak a WRC, Mads Ostberg pedig a WRC2 küzdelmeit uralta pénteken a Szardínia Ralin - a Hyundai eddig remekel, a mezőnyből pedig több fontos résztvevő is kihullott már.

Durva talajon, kőkemény, sziklás murván rendezték meg a Szardínia Rali első napját, amelyen egy pilóta messze kiemelkedett a mezőnyből: a legutóbb technikai hiba miatt az élről kieső Ott Tanak mindenkinél gyorsabb volt egy fokkal. A 2019-es világbajnok az első öt szakasz mindegyikét megnyerte, némelyiket nagyon komoly űridővel, úgyhogy eddigre már 20 másodperc feletti előnyt épített ki, senki sem tudta vele tartani a lépést – végül a hajrát már óvatosabbra vette, “átadott” két (és fél) szakaszgyőzelmet csapattársának, Dani Sordónak, egyet (felet) pedig Thierry Neuville-nek is, akik az utolsón tizedre egált mentek.

Tanak így a nyolc gyorsaságiból álló nap végén magabiztos, egyértelmű fölénnyel vezet, a hátrébbról rajtoló Sordo a második, a pályatakarító szerepkört parádésan megugró Sebastien Ogier pedig a harmadik helyről várhatja a folytatást – a francia kiemelkedő teljesítményt nyújtott a nap során, szombat-vasárnap még bőven lesz lehetősége támadni.

Nem ment viszont jól az utolsó szakasz megnyerése ellenére Thierry Neuville, aki nagyon lassan kezdett és két gyors alatt kapott közel fél percet Tanaktól, majd az utolsó körben összeszedett egy defektet, ami további húsz másodpercébe került – Elfyn Evans “csak úgy” bizonytalankodott, nem találta a ritmust és nem akart kockáztatni, a legutóbbi futamgyőzelme után most meg sem tudta közelíteni Tanakék tempóját.

tanak hyundai motorsport 2021 szardínia



Kalle Rovanpera ismét pórul járt, a finn toyotás remekül kezdett, a második körben azonban tönkrement alatta a Yaris WRC, így ki kellett állnia. Szintén kiesett már Teemu Suninen, aki két Rally2-es futam után ülhetett vissza a Ford WRC-be, ám már az első szakaszon lecsúszott az útról, így számára itt véget ért a viadal.

A nap végén így Tanak-Sordo-Ogier-Evans-Neuville az első öt

Hasonló dráma volt a WRC2-ben is, ahol Andreas Mikkelsen a negyedik szakaszon tetőre tette a Skodát és mivel a bukócső is megsérült, így ki kellett állnia, de közben Nikolay Gryazin is feladta a küzdelmet a második helyről, sőt, a remekül kezdő Adrien Fourmaux is kiállt már – egy kiforduló szikla okozott akkora károkat a Fordban, hogy nem tudta folytatni. A kategóriát így Mads Ostberg uralja, aki még teljes mezőnnyel is dominált,  Tanakhoz hasonlóan kiemelkedett a mezőnyéből, a riválisok hibái után pedig fél perccel vezet Jari Huttunen előtt.

Az eredmények itt követhetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: