DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

WRC: Tanak vezet, Herczig kiesett

Thierry Neuville a nap utolsó igazi szakaszán törte össze a Hyundait, a gumitaktika miatt pedig végül Ott Tanak keveredett az élre. Herczig Norbertéknek három gyorsasági jutott.

Szenzációs napot hozott a WRC idei első murvás futama, a Portugál Rali péntekje. A mezőnynek három szakaszt kellett teljesíteni két körben, majd a végén még egy plusz gyorsaságit és végül egy esti szuperspeciált - ez utóbbi előtt azonban már megtörtént a dráma. A nap alapvetően "egyszerűen" zajlott, a Hyundaiok egyértelműen a Toyoták fölé nőttek, a beugróként leghátulról rajtoló, így a legtisztább pályán autózó Dani Sordo kicsit meg tudott lógni Ott Tanak és Thierry Neuville elől, akik egymással vívtak tizedekere menő csatát - Tanak volt előrébb, de a második körben kapott egy lassú defektet, amivel 6-7 másodpercet vesztett. 

A kör végén így Neuville volt a második, de a "plusz egy" gyorsaságin hibázott: saját bevallása szerint túl gyorsra írt fel egy szűk balkanyart és nekiment a külső íven lévő partoldalnak. Ez kitörte a Hyundai jobb hátsó kerekét, ami a belga pilóta számára három és fél percbe került, így itt véget is ért a futama érdemi része. A drámai fordulat azonban fokozódott. a pályatakarítással szenvedő Sebastien Ogier ugyanis valamiért rommá verte a mezőnyt ezen a bizonyos gyorsaságin - érthetetlenül lassúak voltak a többiek, de a brutális gumispórolás (nem volt nap közben szerviz, a reggeli betett hat gumival kellett teljesíteni nyolc szakaszt) miatt a végére többen teljesen elkészültek az abroncsaikkal.

tanak_4



Így járt Sordo is, aki le is fulladt és amúgy is rossz időt ment a gumijai miatt, így a végére szintén szenvedő Tanak keveredett az élre - ő nyerte a pénteki napot Sordo előtt, a harmadik helyre pedig komoly meglepetésre Takamoto Katsuta fért be legjobb toyotásként. Ez még változhat annyit, hogy Elfyn Evans kérhet időjóváírást, ő utolérte a kitört kerékkel poroszkáló Neuville-t az utolsó szakaszon - jelenleg ő a hatodik, Ogier bravúros mentéssel a negyedik, a beállításokkal szenvedő Kalle Rovanpera pedig az ötödik.

Nem járt szerencsével Herczig Norbert és Ferencz Ramón: az életük első vb-futamán rajthoz álló magyarok a negyedik gyorsasági szakaszon feladták a versenyt, a csapat szerint eltört egy csavar a futóműben, szuperralival folytatják.

FRISSÍTÉS: Evans megkapta Ogier idejét az utolsón, ezek alapján az állás:

1. Tanak
2. Evans +2,7
3. Sordo +3,4
4. Katsuta +12
5. Ogier +22,7
6. Rovanpera +25

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: