DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Neuville vezet Horvátországban

Ogier és Evans is harcban van a győzelemért, Rovanpera viszont óriásit bukott - a WRC2-ben a múlt hétvégén még Miskolc mellett csatázó Ostberg és Gryazin meccsel az első helyért.

Kéthónapos szünet után indult újra a Rali-vb szezonja, méghozzá a számunkra legközelebb eső futammal, a Horvát Ralival. A szűk, tempós, felhordásos aszfaltpályák óriási kihívás elé állították a mezőnyt, amit már az első gyorsaságin megtapasztalt az éllovasként érkező Kalle Rovanpera: a fiatal toyotás elsőként rajtolt, majd elnézett egy jobbkanyart és leesett az erdőbe. Az autó annyira megsérült, hogy nem is tudja folytatni a futamot szuperralival sem, szerencsére a két versenyző épségben kiaszállt a rommá tört Yarisból.

Ezt követően Thierry Neuville mehetett végig még tiszta pályán, a belga pilóta pedig nagyon magabiztosnak bizonyult: megnyerte az első két szakaszt és stabil előnyt épített fel. Mögötte a két Toyota, Sebastien Ogier és Elfyn Evans küzdött, de Ogier-t is csak a szerencse tartotta az úton az első szakasz során, úgyhogy mindenkinek figyelnie kell.

neuville hyundai croatia



A nap végéig ez a hármas hajtotta egymást az élen, megúszott egy balesetet Evans, majd a végén egyet Neuville is és a két Toyota közelített tudott a Hyundai belga sztárjához - a nap végén Neuville vezet 7,7 másodperccel Ogier és 8-cal a második helyét az utolsó métereken elvesztő Evans előtt. A negyedik helyen Ott Tanak már komolyabb hátrányban van, az észt pilóta nyert ugyan egy szakaszt és volt még egy-két jó ideje, de alapvetően nem volt meg az önbizalma ilyen körülmények között, az első körben a beállításaival is szenvedett, emiatt fél perccel maradt le.

Ötödikként Craig Breen még éppen befér egy percbe, a hatodik helyen pedig az az Adrien Fourmaux áll, aki élete első WRC-s futamát teljesíti az M-Sporttal - neki is volt már kalandja, de ő is megúszta.

Ami a WRC2-t illeti: mintha a múlt hétvégi Boldogkő Ralit élnénk újra, itt is Mads Östberg és Nikolay Gryazin csatázik az első helyért, miután a pontversenyt vezető Andreas Mikkelsen a második szakaszon kiszállt a csatából. Jelenleg Östberg vezet, aki stabilabban, kiegyensúlyozottabban autózik, Gryazin agresszív stílusa eredményezett már kisebb hibákat - a nap végén 7,8 másodperc van köztük a világbajnoki javára.

Az eredmények itt megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: