DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Tanak biztosan vezet, Ogier-dráma a célkanyarban

A szombati volt az egyetlen olyan nap az Arctic Ralin, amikor egy megszokott menetrendet követett a mezőny, három hosszú pályát kellett teljesíteni kétszer-kétszer, a nap végét már természetesen sötétben.

A nagy vesztes Sebastien Ogier lett, a világbajnoki címvédő egész nap szenvedett a rajtpozíciójával, és bár felzárkózott a kilencedikről a hatodik helyig, de az utolsó szakasz utolsó kanyarjában hibázott: belecsúszott a hófalba, az pedig “magába forgatta” – a francia klasszisnak húsz percébe került kiásnia magát onnan, így számára maximum a power stage-en lesz megszerezhető pont.

tanak-wrc



A Monte győztesének kiesésével még nagyobb esélyt kaptak a többiek, akik közül eddig Ott Tanak áll a legjobban. A pénteken mindkét gyorsaságit megnyerő észt pilóta szombaton is remek formában versenyzett, parádésan menedzselte a gumijait, tisztán és gyorsan vezetett, igaz, az első körben egyet ő is hibázott, de az alig pár másodpercébe került. Tanak végül a nap hat szakaszából hármat is megnyert és bár az utolsón már óvatosan ment át, de így is 24,1 másodperces előnyben van alig két gyorsaságival a vége előtt – közel áll a győzelemhez, ezt innen már csak ő ronthatja el.

Kalle Rovanpera viszont ismét hibázott, a fiatal finn a gumistratégiával nyúlt mellé a második körben és bár ennek köszönhetően nyert egy szakaszt, de a következőn annyit kapott vissza Thierry Neuville-től, hogy a köztük lévő különbség 1,8 másodpercre olvadt a második-harmadik helyen. Neuville nagyon felszívta magát szombatra és az utolsó pályán döbbenetes időt repesztett, 12,3 másodpercet adott Tanaknak, aki második lett azon a szakaszon – ezzel nem csak hogy stabilan harmadik, de Rovanperát támadja a második helyért és ha Tanak hibázik, akkor még a győzelemre is esélyes lehet.

Craig Breen a pénteki második helye után ma visszafelé haladt, a gumijait próbálta megóvni, de ebből az lett, hogy azok is elfogytak és a tempója sem volt meg, így visszaesett a negyedik pozícióba, már közel egy perc a hátránya. Elfyn Evansnek nincs értelme rohanni, ő az ötödik, nyert egy gyorsaságit, amely feküdt a Toyotának, még Breennel csatázhat egyet holnap, de összességében ez az ötödik hely sem rossz, tekintve, hogy csak Ogier volt előtte a pontversenyben, aki most kiesett.

Oliver Solberg élete első WRC-s futamán a hatodik helyen áll úgy, hogy már kettőt is hibázott, mindkétszer beleállt a hófalba, de ki tudott jönni – a 19 éves fiatalnak voltak extra részeredményei, egyelőra parádés versenyt teljesít.

A WRC2-ben Esapekka Lappi győzelme borítékolható, ha nem hibázik, akkor senki nem tudja utolérni, Andreas Mikkelsen előtt is közel egy perccel vezet már.

Az eredmények itt követhetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: