DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Tanak nyitotta az élen a szezont

Alig hat héttel a 2020-as szezonzáró után már el is rajtolt a 2021-es idény a Rali-világbajnokságon - az első napot a 2019-es bajnok Ott Tanak zárta a legjobban, megelőzve a fiatal Kalle Rovanperát.

Mindössze hat hét téli szünet jutott a WRC mezőnyének, a decemberi monzai szezonzáró után ugyanis már most kezdetét vette a 2021-es pontvadászat a legendás Monte-Carlo Ralival. A futam első napi programjában összesen két szakasz szerepelt, amelyek meglehetősen hosszúak voltak, viszont a hó egyelőre csak az út szélén volt látható, maguk a szakaszok csak vizesek voltak - viszont mivel a mezőny most először használta az új Pirelli gumikat az évek óta megszokott Michelinek helyett, így ebből is voltak meglepetések.

A nap vesztese az M-Sport Ford pilótája, Teemu Suninen, aki parádés részidőket produkált az első gyorsaságin a lesajnált Fiestával, azonban nem ért végig, a szakasz hajrájában elúszott alatta az autó egy tempós jobbkanyarban, nekicsapódott a szemközti partoldalnak, ami bedobta az erdőbe, neki itt ért véget az első verseny.

tanak_1



A leggyorsabb pilóta ezen a napon Ott Tanak volt, a 2019-es világbajnok mindkét szakaszt megnyerte annak ellenére, hogy az elsőn az ablaktörlője állt meg, a másodikon pedig a rajtnál voltak gondjai - a kalandos 2020-as szezon után most eddig újra korábbi fényében tündököl. A második helyre meglepetésre legjobb toyotásként a fiatal Kalle Rovanpera ért be, mindkét gyorsaságin ő lett a második, így alig 3,3 másodperc hátrányt szedett össze, ami a tapasztalatát (főleg aszfalton) tekintve mindenképpen extra teljesítmény tőle.

A harmadik helyre eddig Elfyn Evans jött be 8,5 másodperc hátránnyal, megelőzve az új navigátorral induló Thierry Neuvillet, akinek egyelőre még össze kell szoknia új társával és mrá 16 másodperc feletti hátrányt szedett össze - őt követi pár tizeddel a címvédő Sebastien Ogier, akinek fékproblémái adódtak, emiatt nem volt igazán magabiztos a csúszós körülmények között.

Pénteken öt szakasz vár a mezőnyre, méghozzá meglehetősen korai rajttal, ugyanis 06:10-kor indul a program.

Az eredmények itt követhetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: