DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

WRC: Hetedszer is világbajnok Sebastien Ogier

Megnyerte a szezonzáró Monza Ralit és fő riválisa hibáját kihasználva a harmadik különböző márkával is felért a csúcsra a francia klasszis.

Három gyorsasági maradt vasárnapra a Monza Ralin, mindhármat az F1-es pálya környékén és a fő kérdés az volt, hogy hibázik-e Sebsatien Ogier - a Toyota franciája vezette a futamot és úgy várhatta a zutolsó napot, hogy ha így beér, akkor hetedszer is világbajnok. Mindezt Elfyn Evans tegnapi hibája tette lehetővé, aki fő bajnokesélyesként érkezett és egy dobogós hely elég lett volna neki, azonban egy havas hegyi szakaszon leesett az útról, így Ogier kezébe került a cím.

A francia pedig nem rontott, a reggeli első gyorsaságit még megnyerte, a következő kettőn pedig nem kockáztatott semmit - a végén egy meghibásodó ablaktörlő még hátráltatta, de ezt is leküzdötte, így megnyerte a versenyt és ezzel a bajnoki címet. Ogier ezzel hetedszer lett világbajnok, méghozzá a harmadik különböző gyártó színeiben - újabb történelmi tettet hajtott végre.

Evans a power stage-en szerzett pontokat, ezzel ő lett a bajnoki második, a monzai ezüstérmes Ott Tanak pedig harmadik lett az év végén - címvédőként a bronzérem természetesen nem tökéletes eredmény neki, főleg hogy a tavalyi autójával lett bajnok Ogier...

A konstruktőri bajnoki címet viszont megszerezte az újabb kettős dobogót jegyző Hyundai, így Andrea Adamo csapata meg tudta védeni 2019-es elsőségét.

A futam végeredménye itt megtekinthető! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: