DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

ERC: Mikkelsen vezet, magyar dráma

Technikai hiba miatt kiesett a magyar bajnok, saját hibájából pedig a fő kihívója, de pórul járt az Európa-bajnokság fő esélyese is. Hadik András nyerte a hazai értékelést.

Ma rendezték a magyar Eb-futam, a Nyíregyháza Rali első napját, ahol az ERC sztárjai mellett a magyar mezőny is nagy csatára készült, hiszen a hazai bajnokság versenye csak ezen a napon tartott.

A címvédő és listavezető Vincze Ferenc futama azonban 300 méter után véget ért, mert meghibásodott a Skoda Fabia R5 turbója, ezzel jelentősen lecsökkentek a szécsényi pilóta bajnoki esélyei.

Az első szakaszon Turán Frigyes is pórul járt, aki defektet kapott, emiatt nagyon melyről kellett megkezdenie a felzárkózást. A magyar értékelés első helyéért Velenczei Ádám és Hadik András feszült egymásnak. Hadik valamivel gyorsabb volt a Vincze kiesése miatt a virtuális bajnoki tabella élére ugró Velenczeinél, de nem volt köztük nagy különbség, egészen a hatodik szakaszig. Ott viszont Velenczei hibázott, kiütötte a Skoda kerekét, ezzel egyrészt tálcán kínálta a győzelmet Hadiknak, másrészt óriási esélyt szalasztott el a bajnoki címmel kapcsolatban.



Hadik így már nem sietett, óvatosan vezetett és megnyerte a magyar bajnoki futamot, amellyel idei első győzelmét aratta és az utolsó verseny előtt átvette a vezetést a tabellán. A második helyen Klausz Kristóf, a harmadikon pedig Német László végzett.

Ami a futam abszolút állását illeti: a győzelem Andreas Mikkelsen kezében van. A Topp-Cars Skodájával induló norvég világklasszis az első körben még szoros csatát vívott az ERC bajnoki tabelláját vezető Alexej Lukjanukkal, de a második körben meglépett és magabiztos előnyt épített ki, így nyugodtan várhatja a folytatást. Legközelebbi riválisa a vb-dobogós Craig Breen, aki a második helyen áll, Lukjanuk viszont pórul járt: öt perccel előbb ment be egy időellenőrzőbe, amiért öt perc büntetést kapott, így az ő versenye elúszott.

A legjobb magyar pilóta egyébként Herczig Norbert, aki nem nevezett a hazai értékelésbe, ellenben remekel és az Eb-mezőny abszolút negyedik helyéről várhatja a vasárnapot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: