DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

WRC: Sordo közel a győzelemhez, Ogier a második

A Hyundai harmadik számú autója továbbra is stabilan vezet, mögötte viszont óriási csatát vív Neuville és Ogier - a listavezető Evans a negyedik, a címvédő Tanak a hatodik az utolsó nap előtt.

A péntekihez nagyon hasonló program várt a Szardínia Rali mezőnyére szombaton, két gyorsasági kétszer szervizpark nélkül, majd egy hosszabb szünetet követően még két pálya délután. Ez a formátum eléggé bünteti azt, aki elöl rajtol és takarítja a szakaszokat, ezzel pedig most főleg Ott Tanak járt pórul a nagyágyúk közül – harmadikként rajtolt, sőt, ebből hamar második pozíció lett, mert Kalle Rovanpera már a második gyorsaságin összetörte a Yarist és kiesett a versenyből. Tanaknak így túl sok esélye nem volt az érdemi felzárkózásra, kihozta a maximumot a lehetőségeiből és a hatodik helyig jött fel – vasárnap a power stage-pontokkal folytathatja a kármentést.

A nap vesztese viszont Teemu Suninen, aki pénteken remekelt, megnyert az első szakaszt, majd a második helyen zárta a napot, szombaton viszont gondjai voltak – ezeken a pályákon már kijöttek a Fiesta gyengeségei, illetve az első körben nem működött a kéziféke sem, amitt jelentősebb időt veszített el. Az ötödik helyről várhatja a folytatást, a szép kezdés után most már reálisan nézve itt lehet a helye, annyi, hogy ha Elfyn Evans hibázik, akkor rá még veszélyes lehet.

Mert hogy a pontversenyt vezető Evans a negyedik helyen áll, egy-két erősebb szakaszt azért összerakott most, amikor már nem takarított, de az előtte lévők gyorsabbak voltak nála – persze ő az egyetlen, akinek igazából nem kell kockáztatnia, csak beérnie és a lehető legtöbb pontot megszereznie. Reálisan nézve előrébb csak akkor kerülhet, ha a többiek hibáznak, fél percre van a második-harmadik helytől.

soresz



Az igazi harc ugyanis itt zajlik, Thierry Neuville és Sebastien Ogier gyűrte egymást egész nap tizedekre, Neuville kisebb hibája után az utolsó szakaszon Ogier visszaelőzte, így másfél másodperces különbséggel ő a második. A francia számára ez így rendben is lenne, Evanst maga mögött tartja és csökkenti a hátrányát, a hátralévő két futamra ideális helyzetbe hozná magát – persze Neuville viszont azért küzd, hogy a szinte reménytelen helyzetéből még kihozzon valamit és mivel a következő futam Belgiumban lesz, így nem szabad leírni. Éppen emiatt még többről is szól most a harca Ogier-vel: a futamot ugyanis továbbra is Dani Sordo vezeti a másik Hyundaijal és Andrea Adamót ismerve ha a kettős győzelem megvan, akkor szívfájdalom nélkül elveszi a megérdemelt sikert a spanyoltól, hogy Neuville-nek extra pontokat adjon. Az első és a második hely között nagy a különbség a pontszámokat tekintve, így ez sokat számíthat, de csak akkor lesz rá lehetőség, ha Neuville egyértelműen előzi Ogier-t.

Sordo egyébként nagyon megérdemli a félperces vezetést, hibátlanul és nagyon gyorsan autózik, egyértelműen a mezőny felett van egy fokkal ezen a hétvégén – a csapat viszont csapat…

Vasárnap még négy szakasz vár a mezőnyre, az eredmények itt követhetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: