Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. július 30. péntek
Rali

Vezető pozíciójának bebiztosítására készül a hétvégén a Toyota WRC csapata Szardíniában

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata Szardínia szigetére készül a 2020-as idény hatodik fordulójára, amit október 8-11. között rendeznek meg. Itt az a csapat célja, hogy megőrizze első helyét mind a pilóták, mind pedig az autógyártók mezőnyében. Törökországi győzelmét követően Elfyn Evans áll az első helyen a pilóták között, 18 ponttal csapattársa, Sébastien Ogier előtt, míg a csapat újonc pilótája, Kalle Rovanperä Ogiertől kilenc ponttal lemaradva a negyedik helyen áll. A gyártók versenyében a Toyota 174 ponttal, 9 pontos előnnyel áll az élen.

A korábbi években júniusban megrendezett Szardínia Ralit idén el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt, így azt ebben az évben 2012 óta először rendezik ősszel. A rali keskeny, gyors szakaszokból áll, ahol finom szemű homok borítja az útfelületet; ezt a homokot fokozatosan lesöprik az áthaladó autók, így az út egyre sziklásabb és barázdáltabb lesz. Az időpontnak köszönhetően a hőmérséklet várhatóan alacsonyabb lesz a megszokottnál, és jó esély van az esőre is. A csütörtök esti bemelegítést követően péntek reggel rajtol a mezőny két oda-vissza teljesítendő szakasszal (Tempio Pausania és Erula-Tula). Az Algheróban sorra kerülő, délutáni szervizelés után újabb két szakasz következik: Sedini-Castelsardo és Tergu-Osilo: ezeket 24 órával később meg kell majd ismételni, miután a versenyzők szombaton végeztek a Monte Lerno, illetve a Coiluna-Loelle tesztekkel. A vasárnapi útvonal megegyezik a 2019. évivel; ezt Szardíniai nyugati partvidékén, Alghero közelében jelölik ki, ahol a Cala Flumini és Sassari-Argentiera szakaszokat oda-vissza kell majd megtenni.

Toyota_Rally_Szardinia_elozetes_1Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

“Jól állunk mindkét bajnoki mezőnyben, de még minden nyitott, ezért a saját versenyzésünkre kell összpontosítanunk, arra hajtva, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük be. Általában nem a legjobb dolog pénteken elsőként végigmenni az úton Szardíniában, ahogyan Elfynnek, illetve közvetlenül mögötte Sebnek kell majd haladnia. Előfordul majd az is, hogy egész nap ezekből a pozíciókból rajtolva kell versenyezniük. Ám az, hogy idén később rendezik ezt a ralit, jól jöhet nekünk, mert előfordulhat eső is. Akárhogyan is, elég magabiztosan tekintünk a Szardíniában ránk váró körülményekre, és készen állunk kihasználni azt a potenciált, amit a múltban már felvillantottunk ezen a szigeten.”

Toyota_Rally_Szardinia_elozetes_2

Sébastien Ogier (a 17. rajtszámú autó pilótája)

“A szardíniai egy olyan rali, amit szeretek, de most más időszakban versenyzünk, ezért lehet, hogy nem ugyanaz a kihívás vár ránk, mint amit megszoktunk. Emiatt is volt nagyon fontos a teszt, amit a múlt héten csináltunk ott. Az évnek ebben az időszakában az átlagosnál kiszámíthatatlanabb tud lenni az időjárás, és egy olyan szigeten, mint Szardínia amúgy is nagyon gyorsan változhat az idő. Tesztelés közben elkapott minket pár heves zivatar, és ilyenkor perceken belül teljesen megváltoztak az útviszonyok. A bajnokságban még minden teljesen nyitott, ezért továbbra is a maximumot kell nyújtanunk, és a lehető legtöbb pontot kell elhoznunk Szardíniáról.”

Elfyn Evans (a 33. rajtszámú autó pilótája)

“Valahányszor sikerül olyan jól végezni egy ralin, ahogyan Törökországban végeztünk, az mindig nagy lökést jelent a következő fordulóra nézve. Az első hely a bajnokságban egyértelműen jó pozíció számunkra, bár ez nagyobb kihívással is jár majd, hiszen nekünk kell majd lesöpörni az utat. Ez van, nincs mit tenni, mindenesetre nem lesz könnyű dolgunk ezen a ralin – feltéve persze, hogy nem esik majd. Az, hogy októberben megyünk oda, okozhat meglepetéseket az időjárás tekintetében. Talán nem lesznek olyan nagy igénybevételnek kitéve az abroncsok, de kell majd pár nehéz döntést is hoznunk. Lesznek majd olyan hurkok, ahol anélkül kell kiválasztanunk az abroncsokat az első, illetve a második áthaladáshoz, hogy visszamennénk szervizelésre, ez pedig izgalmas kihívásnak ígérkezik.”

Kalle Rovanperä (a 69. rajtszámú autó pilótája)

“A verseny előtti tesztelésen Szardíniában azonnal jól éreztem az autót, és még jobb lett, miután változtattunk pár beállításon, szóval elégedett vagyok a felkészüléssel. Szardíniában általában lesöprik az utat az elsőként áthaladó autók, ezért fontos, hogy jó legyen a tapadás az úton. Vannak helyek, ahol elég rossz az útfelület, és a második áthaladás idejére már mély barázdák is megjelennek, szóval a beállításokra is oda kell figyelni, hogy meg tudjunk birkózni ezzel. Úgy néz ki, hogy előfordulhatnak záporok is, úgyhogy talán egészen, de lehet, hogy csak részben lesz nedves az út. Így hát komoly szerepe lesz a meteorológiai csapatnak, hogy megmondják, lesz-e eső vagy sem, illetve milyen abroncsokat kell magunkkal vinnünk – különösen, mivel úgy hallottam, hogy esős időben nagyon csúszósak tudnak lenni az ottani szakaszok.”

Mi történt tavaly?

2019-ben nagyon közel járt a győzelemhez a csapat, végig uralva a mezőnyt, amíg egy műszaki probléma miatt Ott Tänak időt veszített az utolsó szakaszon. Összesítésben az ötödik helyen végzett (még így is legnagyobb riválisai előtt befutva) és megszerezve az első helyet a bajnoki mezőnyben, amit már nem is engedett át senkinek az idény hátralévő részében. Kris Meeke a nyolcadik helyen végzett, míg Jari-Matti Latvala kénytelen volt újra rajtolni, miután feladta az első szakaszt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?