Steward
Héjas Szilárd
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. november 27. szombat
Rali

Dráma a Török Ralin, Evans nyert és vezeti a vb-t

A pontversenyt eddig vezető Ogier alatt megállt a Toyota, a címvédő Tanak alatt a Hyundai, ma reggel pedig szinte mindenki defektet kapott - Elfyn Evans a hétvége nagy nyertese.

Szombat reggel már kiesett a  világbajnoki címvédő Ott Tanak a Török Ralin, többen kaptak defektet, de úgy tűnt, hogy Thierry Neuville kezében van a futamgyőzelem - fél perccel vezetett Sebastien Loeb és Sebastien Ogier előtt, akik egálról várhatták a vasárnapot. Azt a vasárnapot, amely viszont a verseny legnehezebb, közel 40 kilométeres, sziklákkal, kövekkel teletűzdelt pályáját tartogatta egy rövidke gyorsasági mellett két-két alkalommal.

A hosszú szakasz pedig már reggel átrendezett mindent: Neuville, Ogier és Loeb is defektet kapott, ahogy egyébként Kalle Rovanpera és Esapekka Lappi is, Teemu Suninen és Pierre-Louis Loubet pedig el is vérzett ezen a pályán. A WRC-k közül csak a visszaálló és a power stage-pontokra hajtó, ugyanakkor ebben a körben átbeszélő-gondokkal küzdő Tanak, az óvatosan közlekedő Gus Greensmith, valamint az ötödik helyről induló Elfyn Evans úszta meg baj nélkül - ezzel pedig utóbbi hirtelen a vezetést is átvette. Evans itt akkora előnybe került, hogy az a rövid pályán természetesen behozhatatlannak bizonyult, a többiek egyetlen esélye az volt, hogy a hosszú pályán a második körben a Toyota pilótája is bajba került.

evans dppiNos, egy Toyota-pilóta bajba került, de ő nem Evans volt: Ogier alatt ugyanis feladta a harcot a Yaris. A francia már szombaton is bajlódott valami elektromos hibával, néha elment az erő, elment a hajtás, most pedig ismét ez jelentkezett, de ezúttal ki sem tudott menni a hosszú szakaszról - félre kellett állnia, így bár jó esélye volt a második helyre is, de ehelyett nullázott, a power stage-en sem szerezhetett pontot. Óriási csapás ez számára azok után, hogy szombat este még a világbajnokság fő esélyesének tűnt...

Evans viszont nem rontott, jó időt ment a hosszú pályán, a power stage-en pedig nem erőlködött, így bezsebelte idei második győzelmét - ezzel nemcsak ő az idei első duplázó a mezőnyben, de hatalmas előnybe került a pontversenyben. Mivel a tervek szerint már csak két verseny van hátra, így kényelmes helyzetből várhatja a folytatást - még közel sincs meg azért a cím, de egy gyengébb futam akár bele is férhet neki a kettőből ahhoz, hogy nagy meglepetésre világbajnokká koronázzák.

A Hyundai a defektek miatt elvesztette az újabb kettős győzelmet, de a kettős dobogót nem, így konstruktőrként azért nem zárt rossz futamot, az egyéni vb-cm viszont nagyon távol került a pilótáiktól. Neuville végül második lett, Loeb pedig felfért a dobogóra harmadikként, ő kifejezetten jót ment ezen a hétvégén.

A power stage-en Neuville volt a leggyorsabb, Tanak egy második hellyel négy bónuszpontot szerzett, Rovanpera és Evans pedig egált ment - elsőre a negyedik helyre befutó finnt rangsorolták előrébb.

Az eredmények itt megtekinthetők!

A bajnokság állása:

Evans 96 pont

Ogier 79

Tanak 70

Rovanpera 70

Neuville 65

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?