DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

WRC: Evans 21 kilométerre a sikertől

A világbajnok Ott Tanak tartja a második helyét, a dobogó alsó fokáért pedig egy 19 éves újonc küzd óriásit a hatszoros világbajnok Sebastien Ogier-vel. Vasárnap egyetlen szakasz vár csak a mezőnyre.

A szorosabban alakuló pénteki nap után nagyjából nyolc másodperces előnnyel kezdhette meg a szombatot Elfyn Evans, a walesi versenyző pedig ebben a körben megállíthatatlannak bizonyult. A Toyotánál második futamát teljesítő pilóta ugyanis mind a három mai "igazi" gyorsaságit megnyerte, így a 8,5 másodpercből 17,2 másodpercet csinált - ugyanazokat a pályákat kellett teljesíteni, mint tegnap, ezúttal viszont ő talált még egy plusz fokozatot a többiekhez képest. Mivel a két vasárnapi szakaszból az egyiket már törölték is, így gyakorlatilag csak a power stage-et kell megoldania ahhoz, hogy meglegyen az első toyotás győzelme, amellyel minden bizonnyal átveheti a vezetést is a bajnokságban - ez bő 21 kilométert jelent, ha nem történik vele semmi váratlan, akkor szinte biztosan ünnepelhet.

evans svéd toyota 2



A második helyen közben stabilizálta magát Ott Tanak, a Montén elszenvedett hatalmas bukása után ezúttal megbízhatóan vezet a Hyundai világbajnoka, aki két második és egy harmadik időt produkált a három tényleges gyorsasági szakaszon, így pedig leszakította magáról üldözőit, a két másik Toyotát. Tanaknak a kiesés után jól jöhet ez a második hely, pláne, hogy a power stage-en további pontokat is szerezhet még.

A harmadik helyért viszont óriási harc zajlik Kalle Rovanpera és Sebastien Ogier között. A 19 éves újonc tegnap elképesztő formában autózott és csak a sprintszakaszon elkövetett hibája (lefulladt a rajtban) miatt csúszott vissza a harmadik helyre, ma viszont az első két pályán nem tudta tartani az élmezőny tempóját és csapattársa, Ogier már meg is előzte. Rovanpera azonban a harmadik pályán visszavágott, mert jobban spórolt a gumijaival, ott még Tanakot is megverte és autózott egy második időt - itt visszavette a harmadik helyet, de aztán a Torsby-sprinten megint elvesztette, az utolsó pályának 0,5 másodperces hátránnyal vághat neki a hatszoros világbajnokhoz képest.

Mögöttük Esapekka Lappi próbálja visszaverni az első futamot megnyerő Thierry Neuville támadásait, aki ma a jobb rajthelyével együtt sem tudott igazán felnőni a feladathoz, az a kérdés, hogy a holnapi egy szakaszon tud-e még emelni a tempón annyit, hogy megfogja a Ford finn versenyzőjét - 4,5 másodperc köztük a különbség. Egyébként Lappi még előre is tekintgethet fél szemmel, hiszen a Rovanpera-Ogier duó nagyjából hat másodperccel van előrébb...

Az R5-ös mezőnyben érdekes a helyzet, Jari Huttunen (Hyundai) óriási csatát vív Emil Lindholm Skodájával, a harmadik pedig Mads Ostberg a Citroennel, de a WRC2 értékelésében ő vezet, a két finn pilóta ugyanis a WRC3-ba nevezett csak.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: