DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Evans vezet a havas/murvás Svéd Ralin

Hó nem sok van a WRC-szezon második futamán, de a furcsa körülmények nem gátolták meg a Toyotákat abban, hogy az élre törjenek - egyelőre csak a címvédő Tanak tudja velük tartani a lépést.

A csütörtök esti első szakaszt is törölték a Svéd Ralin, a rali-vb második futamán, ahol a hó hiánya miatt maga a verseny is komoly veszélybe került - végül úgy döntöttek, hogy megtartják, de jelentősen lerövidítik, éppen annyira, hogy még teljes pontszámot kaphassanak a pilóták. A pénteki nap így három komoly gyorsasági szakaszból és egy rövid, alig több mint két kilométeres szuperspeciálra szűkült - az utakon itt-ott azért volt hó, de hosszú részeken kellett murván autózni, ami igazi rémálom volt a szöges gumik számára.

Elsőre a Monte-Carlóban remeklő Elfyn Evans volt a leggyorsabb, megelőzve a borzalmasan nagy esése után visszatérő hyundaios Ott Tanakot, valamint a meglepetésre parádésan jól kezdő Kalle Rovanperát. A Szilveszter Rali győztese élete második WRC-vel teljesítendő vb-futamán rögtön tartotta a legjobbak tempóját és alaposan feladta a leckét a többieknek. Az elöl rajtoló Thierry Neuville és Sebastien Ogier nem volt ott a szűk élmezőnyben, egyiküknek sem ez a kedvenc versenye, a rajtpozíció pedig szintén nem segített nekik.

evans toyota



A második szakaszon már Tanak volt a leggyorsabb, de Evans csak egy másodpercet kapott, a lefulladó Rovanpera pedig négyet, ismét ők alkották a legjobb hármat - a többiek egy fokkal már lemaradtak, a jól kezdő Jari-Matti Latvala pedig megforgott, amivel rengeteg időt elveszített. Az idei évre gyári munka nélkül maradó finn pilóta egy Yaris WRC-vel állt rajthoz és a harmadik pályán egy technikai hiba is előkerült az autónál, újabb másfél percet dobott el, úgyhogy nem sikerült jól a visszatérése.

Ezt a harmadik pályát pedig megint Evans nyerte Rovanpera előtt, a két toyotás között így 7,9 másodperc lett a távolság a három igazi gyorsaságit követően - ami pedig ennél is fontosabb számukra, az az, hogy a többieket megelőzték. Tanak ugyanis itt kapott több mint nyolc másodpercet, így ha csak minimálisan is, de visszaszorult a harmadik helyre Rovanpera mögé, a negyedik Ogier már közel húsz másodperces hátrányt szedett össze, míg Neuville valamivel ennél is többet - az első nap abszolút a három élen álló szájíze szerint alakult.

Szombaton pontosan ugyanez lesz a program, mint pénteken, ugyanez a három szakasz vár a mezőnyre még egyszer, illetve ugyanúgy teljesíteni kell a rövid szuperspeciált - vasárnap pedig végül a Likenas nevű 21 kilométers gyorsasági lesz a feladat két alkalommal, másodjára power stage-ként.

Frissítés: A mai utolsó, alig három kilométeres szakaszt követően Evans továbbra is vezet, ám a második helyet Tanak átvette Rovanperától, aki az első hajtűben lefulladt, így a menet végére 6,6 másodpercet kapott a hyundaiostól.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: