DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Monte: Toyoták az élen, Tanak kórházban

Sebastien Ogier és Elfyn Evans késhegyre menő csatát vív az első helyét, de Thierry Neuville is ott figyel a háttérben, alig pár másodperccel lemaradva. Ott Tanak viszont rommá törte a Hyundait.

A csütörtök esti két szakasz után húszmásodperces előnnyel kezdhette a pénteki napot Thierry Neuville Monte-Carlóban, az idei WRC-szezon első futamán - a belga fórja azonban nem tartott sokáig, már a délelőtt folyamán hátrányba került. A Hyundai pilótája az itinerére panaszkodott, nem voltak jól felírva nála a jeges-havas részek, illetve itt-ott a kihordások is váratlanul tűntek fel előtte, délelőtt így két harmadik és egy hatodik hely jutott neki, ezzel az összetettben is visszacsúszott.

Parádéztak ugyanis a Toyoták, a délelőtti kör mindhárom szakaszát a csapatnál első versenyét teljesítő Elfyn Evans nyerte, aki ezzel át is vette a vezetést és azonnal rárúgta az ajtót a nagyágyúkra - emlékezhetünk a Citroen azon kijelentésére, hogy Ogier távozásával nem maradt több topversenyző, nos, Evans jelezte, hogy megfelelő autóval ő is képes erre a tempóra. A délután folyamán pedig Ogier is felnőtt mellé, a francia klasszis visszavágott csapattásának és most ő nyert meg a három szakaszból kettőt, majd az utolsón egy második idővel is átvette a vezetést - a verseny során először. Itt meglett egyébként Neuville első szakaszgyőzelme is a nap folyamán, úgyhogy ő is borzasztóan közel van - nyolc szakaszt követően Ogier 1,2 másodperccel előzi meg Evanst és 6,4-gyel Neuville-t, ez még száraz aszfalton is kis különbség, hát még egy esetleges havasabb napon...

ogier toyota monte



A nap legnagyobb sztorija ennek ellenére a világbajnoki címvédő Ott Tanak bukása volt, aki egy padlógázas részen lerepült az útról át a fák lombjai között a levegőben, majd leesett egy sziklafal mellett a pálya alatt futó másik útra - rommá törte a Hyundait a csapatnál töltött első versenyén. Szerencsére mindkét versenyző sértetlenül szállt ki a roncsból, amit nehéz elhinni, látva a baleset videóját - ugyan bevitték őket a kórházba és bent is tartják őket éjszakára, de nincs komolyabb bajuk. Ezzel együtt sem ők, sem az autójuk nem alkalmas a folytatásra, a csapat szerint nem fognak szuperralizni, így biztosan pont nélkül zárnak.

A dobogósok mögött egy fokkal lemaradva Sebastien Loeb autózik a negyedik helyen, aki a koszos pályákra panaszkodott leginkább, de azért volt például második ideje is a nap elején - a toppilótáknál egyértelműen lassabb, a többieknél viszont egyértelműen gyorsabb eddig. Az abszolút ötödik helyen következik a fordos Esapekka Lappi, aki kissé érthetetlenül elégedetlen az eredményeivel, a nap végén már olyat nyilatkozott, hogy talán a pilótát kéne kicserélni és akkor jobb lenne a helyzet - nem érti, hogy miért lassú, jobbnak érzi a tempóját. A megoldás valószínűleg a Ford teljesítménye lesz, a csapat ráadásul már elvesztette Teemu Suninent és Gus Greensmith-t is, igaz, előbbi szuperralival végigcsinálta a mai napot.

Szóljunk még Kalle Rovanperáról, aki élete első WRC-s vb-futamát teljesíti és jelenleg a hatodik helyen áll - ő is panaszkodik arra, hogy lassú, többet várna magától, de ennyi idősen bőven helytáll eddig, nincs messze Lappitól.

Az R5-ös mezőnyt a Citroenek uralják ezen a hétvégén egyelőre, Eric Camilli száguld az élen, de a defektje után nagy tempóban zárkózik Mads Ostberg is.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: