Steward
Vaszilykó Péter
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. február 21. péntek
Rali

Vége: Ott Tanak a WRC új világbajnoka

Egészen elképesztő utolsó szakasszal, szenzációs autózással bejött másodiknak, így bebiztosította vb-címét a Toyota sztárja - ugyan Thierry Neuville nyerte a futamot, de a bajnoki csatának vége.

Úgy vágott neki a mezőny a Katalán Rali utolsó napjának, hogy az abszolút győzelem sorsa már nem volt kérdés, hacsak nem történik valami váratlan, Thierry Neuville előnye elég volt az első helyhez, a kérdés már csak az maradt, hogy Ott Tanak elég gyors tud-e lenni ahhoz, hogy bebiztosítsa világbajnoki címét azzal együtt, hogy riválisa megnyeri a futamot.

Nos, az már a délelőtti körben eldőlt, hogy Tanak a harmadik helyet szerzi meg, mert Sebastien Loeböt leszakította magáról, Dani Sordót viszont nem érte utol, úgyhogy az abszolút helyezések "rögzültek", így pedig a power stage-re és az ott megszerezhető pluszpontokra szegeződött a figyelem. Tanak a futam előtt 41 ponttal vezetett Neuville előtt, a hátralévő egy versenyen harminc pontot lehet még szerezni, a holtverseny a több győzelem miatt Tanak javára döntene, így Neuville-nek tizenkettővel kellett több pontot gyűjtenie Tanaknál ahhoz, hogy a matematikai esélye megmaradjon Ausztráliára - az első és a harmadik hely között tíz pont a differencia, így az döntött, hogy a power stage-en ki hogyan teljesít.

tanTanak csapattársa, Kris Meeke elvette a gázt a szakaszon, hogy ne vegyen el pontokat az észttől, a fordos Teemu Suninen, aki az előző körben harmadik időt futott ezen a szakaszon, most hibázott, így vele sem kellett számolni, majd a másik toyotás, Jari-Matti Latvala is visszavett inkább. Sebastien Ogier jót ment, Elfyn Evans egészen parádésat, majd átjött Loeb, aki messze elmaradt az elejétől - már csak Sordo, Neuville és Tanak volt hátra...

Sordo beért - de kikapott Evanstől, márpedig valakinek még be kellett érni Neuville és Tanak közé ahhoz, hogy a belga vb-álma életben maradjon, bár a helyezések lényegtelenek voltak, hiba nélkül mindkettejüknek helyük volt a pontszerző ötösben, ez az addigiak alapján egyértelmű volt. Neuville beért - két tizeddel (!) kikapott Evanstől, de megelőzte Sordót. Mindenki Tanakot várta...

... aki nem bízta a véletlenre. Pontosan úgy zárta a futamot, ahogy az egész évet végigcsinálta: egy lépéssel a világ előtt, egy szinttel mindenki más felett. Egészen döbbenetes időt futott, a többiekhez képest hatalmas különbséggel megnyerte a szakaszt, Dani Sordót pedig annyira megverte, hogy a power stage eredménye végül mégsem számított, mert mégis feljött a második helyre - persze a pluszpontokkal is bajnok lett volna, hiszen ő nyert, míg Neuville harmadik lett.

Egy futammal a vége előtt így már biztos és hivatalos, hogy Ott Tanak 2019 ralivilágbajnoka, hat Ogier- és kilenc Loeb-cím után új királyt köszönthet a sportág - akit 2003 óta először nem Sebastiennek hívnak.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?