DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Loeb az élen, Ogier vb-álmainak annyi

Hármas Hyundai-vezetéssel zárult a Katalán Rali első versenynapja, a vb-cím kapujában lévő Ott Tanak az ötödik, Sebastien Ogier esélyét viszont elvette a Citroen meghibásodása.

Már a második szakaszon füstbe ment Sebastien Ogier világbajnoki álma: az utóbbi hat WRC-szezon győztesének mindenképpen Ott Tanak előtt kellett volna végeznie a Katalán Ralin, ám a Citroen szervokormánya elromlott, a címvédő pedig bő három percet veszített emiatt. Ezzel el is úszott minden reménye, hacsak Tanak nem esik ki később.

Ami a listavezetőt illeti: nem zárt jó napot, ugyan saját bevallása szerint mindent beleadott, de csak az ötödik helyen fordulhat, a Toyoták valahogy kevésbé mozognak jól ezen a pályán, mint máshol - Kris Meeke a kedvezőbb rajtpozíciójával a negyedik, Jari-Matti Latvala pedig a hatodik. A nap sztárja ugyanis abszolút a Hyundai volt, eleinte ugyan "csak" a vb-címért küzdő Thierry Neuville, illetve a hazai pályán versenyző Dani Sordo csatázott az első helyért, de később több szakaszgyőzelemmel feljött melléjük a legenda, Sebastien Loeb is.

loeb_5



A francia pilóta végül a nap utolsó szakaszán rommá verte a többieket és akkorát ment, hogy átvette a vezetést is, igaz, csak minimális különbséggel Neuville előtt, míg Sordo a harmadik helyről folytathatja. Azt azért az eddigiek alapján nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy ha minden így marad, akkor Loeb félre fog állni Neuville elől, hogy a belga nyerhessen és a lehető legtöbb pontot gyűjtse, de az is valószínű, hogy Kris Meeke sem fog Tanak előtt végezni házon belül.

Ogier-rel már nem kell számolni, Neuville-lel szemben pedig 41 pont Tanak előnye és mivel ezen felül már csak egy futam van hátra, ahol a power stage-dzsel együtt maximálisan harminc pont szerezhető, a belgának most tizenegy egységet kell hoznia riválisán, ha legalább a matematikai esélyét életben akarja tartani.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: