Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. augusztus 8. szombat
Rali

Finn Rali: Tanak az újabb siker küszöbén

Kris Meeke megint hibázott, a vb-pontversenyt vezető Tanak pedig újra nyerhet, amennyiben nem ront a vasárnapi szakaszokon. Neuville-nek és Ogier-nek sincs jó futama.

Iszonyatosan szoros állásról folytatódott a Finn Rali szombaton, de ezen a napon a pontversenyt vezető Ott Tanak felszívta magát és egyértelműsítette, hogy a mezőny legjobbja: az első szakaszon a negyedik helyről rögtön az élre állt, majd a harmadik gyorsaságin az addigi különbségekhez képest gyakorlatilag rommá verte a mezőnyt, a riválisok meg is döbbentek, hogy milyen időt futott az észt. Innentől tíz másodperc feletti előnyben volt, délután pedig szintén pokoli tempót diktált, így magabiztos fórt épített fel: a nap végén 16 másodperccel vezet, az eddigi eredmények tükrében ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nem követ el nagy hibát, vagy nem áll meg a Yaris, akkor nem lehet tőle elvenni a győzelmet.

tanak dppiA pénteket még az élen záró Jari-Matti Latvala ma már nem tudta tartani a lépést csapattársával, ráadásul egy jobbkanyarban szélesen is fordult és megütötte a Toyota kerekét, ezzel időt veszített – innentől nem is Tanakra, hanem a citroenes Esapekka Lappira koncentrált, róla nyilatkozott minden szakasz végén elismerően. Mert hogy a fiatal finn pilóta valósággal szárnyalt és bár Tanak tempóját ő se tudta hozni, de a második helyre így is jó volt, a nap végén 12 másodperccel meglógott Latvala elől, úgyhogy nagyon jó esélye van az ezüstéremre.

A dobogó mögött szintén nagy csata zajlik, Andreas Mikkelsen, Craig Breen és Sebastien Ogier is csak pár másodpercre van egymástól, bár az első három helyezetthez képest egyértelműen lassabb ez a trió – Mikkelsen negyedikként ötven másodpercre van, mögötte 2,6 másodperccel következik Ogier. Thierry Neuville igyekezett javítani a gyengébb péntek után, de nem tudott jelentősen kozmetikázni, csak a hetedik és ha nem történik rendkívüli dolog, akkor sem előre, sem hátra nem vezet már az útja.

A nap vesztese Kris Meeke, aki pénteken még ott volt a győzelemért zajló csatában, ám egyelőre ő az egyetlen, aki nem tudott nagyobb hiba nélkül végigmenni: lecsúszott az útról és összetörte a Toyotát, megint nullázott…

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?