DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Tanak dominál a Svéd Ralin

A Toyota észt klasszisa messze a mezőny fölé nőtt Svédországban, mögötte viszont kiélezett küzdelem zajlik - már csak három gyorsasági van hátra a WRC-szezon második futamából.

Nem tartott sokáig Teemu Suninen pünkösdi királysága a Svéd Rali második napján, a pénteket megnyerő finn fordos ugyanis szombaton kétszer is hibázott: először "csak" másfél percet és az első helyét veszítette el egy hóban ragadással, majd a nap végén esett egy még nagyobbat, amely miatt végül a futamot is fel kellett adnia, annyira összetörte a Fiesta WRC-t.

Ezt kihasználva Ott Tanak vette át a vezetést és a Toyota észt versenyzője innentől tulajdonképpen uralja is a futamot - hibátlanul, stabilan, de nagyon gyorsan közelekedik, délután több szakaszt is nyert és a vasárnapi három gyorsaságit egyperces előnnyel kezdheti meg. Ez azt jelenti, hogy ha nem csinál nagy hibát, akkor senki sem veszélyezteti a győzelmét és bár ebben a kedvező szombati rajtpozíciója is szerepet játszik, Tanak ismét jelezte a Monte után, hogy a nyers tempót tekintve jelenleg ő az etalon a bajnokságban.

Mögötte viszont óriási csata zajlik: Andreas Mikkelsen pénteken rajtolt jó helyről, szombaton viszont egyértelműen lassabb volt riválisainál, úgyhogy a Citroen erejét megmutató Esapekka Lappi, valamint az egyszer megforgó és pénteken egyébként is komolyabb hátrányba kerülő Thierry Neuville is utolérte - Lappi és Mikkelsen most tizedmásodpercre egálban van, Neuville hátránya két másodperc, de Elfyn Evans sem sokkal lemaradva követi őket a Forddal. A Citroen egyébként valóban nagyon versenyképesnek tűnik megint, mert a pénteki hibája miatt az abszolút értékelésből kieső Sebastien Ogier több szakaszt is meg tudott nyerni és a futam egyik leggyorsabb versenyzője eddig, Lappi pedig a második helyért harcol, úgyhogy a csapat elégedett lehet a C3 WRC-vel.

Aki nem lehet elégedett, az a rajtpozícióval szenvedő Kris Meeke, valamint a szinte minden téren gyengélkedő Sebastien Loeb. A brit toyotásnak nem nagyon volt esélye ezen a napon jó időeredményekre, bár elmondta, hogy ez az ő hibája, mert ha pénteken gyorsabb lett volna, akkor nem lett volna most ilyen gondja, Loeb pedig a pályától kezdve az itineren át az autóig mindennel megküzdött - ők a hatodik-hetedik helyről várhatják a folytatást.

Vasárnap három gyorsasági zárja a szezon második versenyét, a power stage 12:18-kor kezdődik majd - érdekesség, hogy ezen a pályán még péntek délután átment már egyszer a mezőny és akkor az R5-ös (!) autóval támadó Jari Huttunen nyerte a WRC-sztárok előtt, az élmenők közül pedig messze Lappi volt a leggyorsabb.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: