DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Ötödször is világbajnok Sebastien Ogier!

Elfyn Evans pályafutása első győzelmét, Sebastien Ogier pedig sorozatban ötödik világbajnoki címét szerezte meg a Wales Ralin - teljes örömünnep volt ez a hétvége az M-Sport Ford számára.

Nem hibázott a Wales Rali utolsó versenynapján Sebastien Ogier, megőrizte harmadik helyét, így bebiztosította pályafutása ötödik világbajnoki címét is - egy futammal a vége előtt már sem Ott Tanak, sem Thierry Neuville nem érheti utol a francia klasszist a pontversenyben. Dupla az öröm az M-Sportnál, hiszen pilótájuk, a hazai pályán versenyző Elfyn Evans magabiztos autózással, végig vezetve aratta karrierje első győzelmét, ráadásul a csapatbajnoki cím is a Fordnál kötött ki.

Evans győzelme egyáltalán nem forgott veszélyben, a mezőny fölé nőtt a saras, csúszós körülmények között, de mögötte óriási harc folyt a pozíciókért - szombat este a ködben úszott el Ott Tanak második helye, de itt került hátrányba Thierry Neuville is. A belga vasárnap még beleadott apait-anyait, megelőzte Ogier-t és feljött másodiknak, de ez a világbajnoki cím szempontjából már nem számított - szűk nyolc másodperccel győzte le a régi-új világbajnokot, de ez csak arra volt elég, hogy visszavegye a második helyet összetettben.

Ogier mögött a Hyundainál remekül teljesítő Andreas Mikkelsen zárt, aki mindössze fél másodperccel előzte meg a toyotás Jari-Matti Latvalát és tizenkettővel az említett Tanakot, akinek így be kellett érnie a hatodik hellyel - ő volt a szombati köd egyik áldozata, aki nem látott semmit a pályából, így ott beszedett egy komolyabb hátrányt.

Ogier így sorozatban ötödször lett bajnok, négy volkswagenes cím után egy nagyon küzdelems év végén ült vissza a trónjára új csapatával, az M-Sporttal - bár egy futam még hátra van a szezonból, a lényegi kérdések eldőltek, így valószínűleg csak az élvezetről fog szólni.

A Wales Rali végeredménye:

1. Elfyn Evans Ford 
2. Thierry Neuville Hyundai +37,3
3. Sebastien Ogier Ford +45,2
4. Andreas Mikkelsen Hyundai +49,8
5. Jari-Matti Latvala Toyota +50,3

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: