DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

WRC: Elképesztő futam zajlik Finnországban

Az első öt helyen olyan pilóta áll, aki még soha nem nyert versenyt, gyakorlatilag biztos, hogy újoncgyőztest avatunk vasárnap - Neuville nagyon értékes pontokat szerezhet.

Már pénteken is a meglepetésemberek domináltak a Finn Ralin, hiszen a sztárpilóták közül egyedül Jari-Matti Latvala tudott ott lenni az élmezőnyben, ő az első helyért harcolt csapattársával, Esapekka Lappival. A rutinos toyotás szombaton vissza is előzte fiatal társát és átvette a vezetést, de a délutáni második gyorsaságin, a híres-hírhedt Ouninpohján kiesett - elektronikai hiba állította meg a Yaris WRC-t.

Ezzel Lappi senkitől sem zavartatva kapta vissza az első helyet, közel egy perc volt az előnye a harmadik Toyota, Juho Hanninen, valamint az élete második WRC-futamát teljesítő Teemu Suninen előtt. Utóbbi két pilóta (valamint a néhány másodpercre lévő Elfyn Evans) ezért az ezüstéremért feszülhet egymásnak vasárnap, Suninen indulhat négy másodperc előnyből és gyorsabb is eddig, mint Hanninen, viszont elnézett egy lassítót, amely húsz másodpercébe került - természetesen ő (és egyébként Hanninen is!) pályafutása legjobb eredménye felé halad.

lappi-finnrali-2017



További érdekesség, hogy a negyedik Elfyn Evans és az ötödik Craig Breen sem nyert még futamot, így gyakorlatilag most már bármi történhet, mindeképpen újoncgyőztest fogunk avatni - persze ha nem hibázik nagyot, Lappinak innen már kikövezett útja van a sikerig. A hatodik-hetedik-nyolcadik helyen jönnek azon pilóták, akiket a győzelemre esélyesnek tarthattunk a futam előtt, Thierry Neuville bő harminc másodperccel előzi meg a nála gyorsabb, de tegnap másfél percet veszítő Ott Tanakot (és ennél közelebb van Breenhez), ez a fór is elégnek tűnik a belga számára, aki így nagyon értékes pontokat szerezhet, hiszen fő riválisa, Sebastien Ogier már pénteken kiesett. A nyolcadik az autóval folyamatosan szenvedő Kris Meeke, a legjobb tízbe pedig Dani Sordo és Mads Ostberg fér még be.

Visszatérve Ogier-hez: a francia világbajnok úgy talált el egy fát, hogy navigátora, Julien Ingrassia agyrázkódást szenvedett, ezért sem álltak vissza szombaton - azt majd vasárnap reggel döntik el, hogy a power stage-ért járó extra pontokért harcba szállnak-e.

A Finn Rali állása a szombati nap után:

1. Esapekka Lappi          Toyota Yaris WRC          2:13:02,7 

2. Teemu Suninen          Ford Fiesta WRC           +49,1

3. Juho Hanninen            Toyota Yaris WRC         +53,4

4. Elfyn Evans                 Ford Fiesta WRC           +54,7

5. Craig Breen                  Citroen C3 WRC           +1:16,9

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: