DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Észt győzelem Szardínián

A nagyok lemorzsolódtak – balesetek, lefulladás, alulkormányzottság, váltó- és turbóhiba – így végül Ott Tanak karrierje első győzelmét szerezte a rali-világbajnokság olasz állomásán.

A 13. gyorsasági jelentette a WRC Olasz Ralijának fordulópontját: Hayden Paddon összetörte Hyundai-át és kiállt a küzdelemből, így Ott Tanak, az M-Sport versenyzője örökölte meg a vezetést. Tanak legközelebbi üldözője, Jari-Matti Latvala Toyotája lefulladt vasárnap reggel, ennek köszönhetően az észt beosztható előnyre tett szert. 12 másodperc különbséggel végül megszerezte 2009 óta tartó WRC-s pályafutása első győzelmét. Latvala a szezon második versenye, a svédországi győzelem óta állt újra dobogóra.

A pódium harmadik fokára Thierry Neuville állt fel – ő is jó eséllyel pályázhatott volna győzelemre, ha nem akadályozzák fékhibák szombaton. A negyedikként beérő Esapekka Lappi volt a rali egyik sztárja: az ifjú finn hat szakaszt nyert, köztük a Power Stage-t a harmadik Toyotával, melyet csupán az előző versenyen kapott meg. Egy váltóhiba az ő hétvégéjére is rányomta bélyegét.



Tanak csapattársa, Sebastien Ogier nem élete versenyét teljesítette: pénteken ő startolt elsőként a poros pályákon, később pedig alulkormányzottság hátráltatta. Köszönhetően Juho Hanninen problémáinak az utolsó szakaszon a négyszeres világbajnok végül megszerezte az ötödik helyet. A tabellát továbbra is vezeti 18 ponttal Neuville előtt.

A Citroenhez csatlakozó Andreas Mikkelsen nyolcadik hellyel debütált: ő volt a márka egyetlen pontszerzője, miután Kris Meeke pénteken újabb balesetet szenvedett, és a szezon hét ralijából hatodszor nullázott. Másik csapattársuk, Craig Breen váltója egy ugratás után ment tönkre. A több gyorsaságit nyerő Dani Sordo turbóhiba miatt nem küzdhetett a végső győzelemért, helyette kilencedik hellyel kellett beérnie.

 

Az Olasz Rali végeredménye:

  Versenyző Csapat Autó Idő
1 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 3:25:15.1
2 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 12.3
3 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 1:07.7
4 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 2:12.9
5 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 3:25.3
6 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 3:38.5
7 Mads Ostberg, O.Floene M-Sport World Rally Team Ford 6:31.8
8 Andreas Mikkelsen, A.Jager Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 8:07.8
9 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 17:02.8
10 Yazeed Al-Rajhi, M.Orr Yazeed Racing Ford 18:28.3
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: