DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Rali

Ogier vezet, Latvala bukott a brit dagonyában

A 2015-ös rali világbajnokság utolsó fordulójának, a Brit Ralinak az első napján három ikonikus szakaszt iktattak programba a szervezők, ezeken kétszer ment át a mezőny.

A gyorsasági össztáv 131 kilométer volt, amit szerviz nélkül, mindössze egy kerékcsere lehetőséggel kellett abszolválni. A verseny a megbízhatóságról is szól ezúttal, a technikai stáboknak elég kevés alkalmuk van az autókkal foglalkozni, a versenyzőknek kerülni kell tehát a hibákat.

brit-rali_2015_1



A napok óta tartó esők miatt a csütörtöki skahedown elég csúszós pályán zajlott, és eseménydúsan is alakult. A fordosoknak, Elfyn Evans-nak, Ott Tanaknak és Robert Kubicának, valamint a Citroent hajtó Mads Ostbergnek váltógondja akadt, Kevin Abbring pedig egy szalmabálán vett érintővel rendezte le Hyundai-a hátulját. A bemelegítésen Sebastien Ogier az Audi le mans-i győztes mérnök hölgyét, Leena Gade-et, Kris Meeke a Forma-1-es fejlesztőpilóta Susie Wolffot, míg Elfyn Evans a wales-i rögbijátékost, Scott Williams-et autóztatta meg. Érdekesség, hogy a 3,3 kilométeres szakaszon Meeke mindössze 2,9 másodperccel volt lassabb itinerinformációk nélkül, mint a legjobb futása alkalmával. Az eseményt egyébként a két volkswagenes, Ogier és Jari-Matti Latvala azonos idővel nyerte annak ellenére, hogy a Katalán Rally óta nem ültek autóban, mivel a Volkswagen ezúttal nem szervezett verseny előtti tesztet. Nem vett részt viszont a shakedown-on a csapattárs Andreas Mikkelsen, aki az előző nap rosszul érezte magát, így Németországba utazott egy alaposabb kivizsgálásra. Az orvosi stáb zöld utat adott a norvégnak, aki a rajtceremóniára épphogy visszaért a szigetre.

Az éles rajt előtt nagy kérdés volt az időjárás, hiszen az előrejelzések hatalmas vihart vártak a térségben. A brit meteorológia történetében elsőként nevet kapó hurrikánt Abigél névre keresztelték. A vihar az éjszaka meg is érkezett, a programot és a szakaszok minőségét azonban nem igazán érintette mindez. Bár sarasak voltak a pályák, a rendkívül jó vízelvezetésnek köszönhetően teljesíthetőek maradnak ilyen esetben is Wales-ben.

Az utak persze rendkívül csúszóssá és kiszámíthatatlanná váltak, ez pedig az elöl rajtolóknak kedvezett. Ogier ki is használta ezt, és mindhárom délelőtti szakaszt megnyerve több mint tíz másodperces előnyre tett szert. Kris Meeke hibázott egyet reggel, de ezzel együtt is a második helyen érkezett a gyűjtőbe. Őt a Katalán Rali óta most először autóba ülő Andreas Mikkelsen követte. A negyedik pozícióban Mads Ostberg várhatta a folytatást, akinek egy, a padlólemezen tátongó lyukon keresztül sárral telt meg a DS 3 WRC belső tere. Evans alulkormányozottsággal küzdött, ami nem tett jót a magabiztosságának. Az M-sport pilótája, aki itt nőtt fel, így is az ötödik helyen fordult a pilóta az ezúttal az Autosport International esemény matricáit magán viselő Ford Fiestával.

Délután a 32 kilométeres hafreni szakaszon Ogier óvatosan ment át, így megszakadt a szakaszgyőzelmi sorozata, a nap befejező gyorsaságijain viszont ismét nyert, és tizenhárom másodperces előnnyel érkezett a szervizparkba. Meeke volt az, aki a délutáni első szakaszon gyorsabbnak bizonyult a Volkswagen immár háromszoros világbajnokánál, a brit ugyanakkor leszögezte, nem célja Ogier-vel felvenni a versenyt, hiszen a Citroen számára kell kulcsfontosságú pontokat hoznia, ami a saját jövőjére is hatással lehet. Mikkelsen délután leszakadt, hátránya fél perc már. A norvégot honfitársa, Ostberg követi, majd Sordo jön a sorban, akinek egy megforgáson kívül különösebb problémák nélkül alakult a napja.

Hatodikként a tempót nem igazán találó Tanak zárt, majd Hayden Paddon következik. A kivi pilótának volt egy hibája, autója műszaki problémája azonban jobban hátráltatta, a Hyundai meghibásodott hidraulikus rendszere miatt nem tudta használni a kormányváltót és a kéziféket Paddon, de a sebességváltó fokozatkijelzője sem működött. Evans délután egy defekt miatt egy percet vesztett, emiatt a nyolcadik pozícióban várhatja a folytatást. A pontszerző zónában Lorenzo Bertelli és a hét elejétől influenzával küszködő Stephane Lefebvre található még.

latvala_brit_2015_1

A Brit Ralin a feltételeknek köszönhetően hagyományosan sokat hibáznak a versenyzők, ami most nincs máshogy. Az első különpróbát a második legjobb idővel teljesítő Latvala a második gyorsasági legelején becsúszott egy mély árokba, ahonnan nem tudott kijönni. Thierry Neuville autóján a bal hátsó kerék tőcsavarjai törtek el, ami miatt az ezúttal a Hyundai második csapatában szereplő belga kiállni kényszerült. A Hyundai nem lehetett boldog, mivel Kevin Abbring ugyanez a szakaszon állt ki a túlmelegedett motor miatt.

Miután Spanyolországban eldőlt a WRC 2-es bajnoki cím sorsa, visszavonta a nevezést a Skoda Motorsport, sem Pontus Tidemand, sem Jan Kopecky nem tette tiszteletét Wales-ben csakúgy, mint Jari Ketomaa. A WRC 2-es mezőny azonban így is elég erősnek mutatkozott. A kategóriát délelőtt Craig Breen vezette, majd eltalált egy követ, a defekt miatt reménytelenül visszaesett. Az értékelés élére a Ford Fiesta R5-öst kormányzó Eric Camilli került, aki tíz másodperc előnnyel vezet a Skoda Fabia S2000-est hajtó Teemu Suninen előtt. A harmadik helyen egy Ford Fiesta RRC áll, Yuriy Protasov nagy csatában van Eyvind Brynildsennel, aki egy Skoda Fabia R5-össel rajtolt el.

A WRC 3-ban a bajnoki címre törő egyik pilóta, Quentin Gilbert és Simone Tempestini sem teljesítette a napot, így minden bizonnyal előbbié lesz az év végi korona. Ole Christian Veiby vezeti a futamon az értékelést Fabio Andolfi és Chris Ingram előtt, a Peugeot 208 R2-est tehát két Citroen DS3 R3 Max fogja közre. A juniorok mezőnyében William Wagner követi Veiby-t és az újonc Ingramot.

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 1hr 16m 3.5s

2. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +13.5s

3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +31.4s

4. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +43s

5. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 18.7s

6. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 34.9s

7. Hayden Paddon Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 3.5s

8. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 21.6s

9. Lorenzo Bertelli Ford Fiesta RS WRC +3m 21.5s

10. Stephane Lefebvre Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +3m 25.4s

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: