DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

Újra kihullik a portugál futam a vb-ről?

Az, hogy a verseny az ország déli részéből visszatért a klasszikus helyszínre, északra egy egyértelműen pozitív változás volt. Viszont a teljes mérleg nem biztos, hogy a pozitív irányba mutat, így újra rezeg a léc a portugáloknál.

Az északra való visszatérés a verseny jövőjét hivatott biztosítani. Itt persze nem csak egy régióról volt szó, amit a szervezők természetesen próbáltak minél jobban piedesztálra emelni, és hangsúlyozni, hogy ez a történelmi, klasszikus otthona a versenynek. A másik mozgatórugó természetesen nem volt más, mint a pénz. Az algarve-i turisztikai hivatal az után, hogy 7 évig ebben a régióban volt megtartva a verseny, csökkenteni kívánta a támogatást, és ez meg is adta a végső lökést, hogy a futamot visszavigyék északra.

P-20150524-00328_HiRes JPEG 24bit RGB_resize



Minden oldalon nagy volt a lelkesedés, aztán a nézőszámok sajnos nem ugrották meg a túl magasra helyezett lécet, de legalább nem volt káosz a kilátogatók miatt, amitől annyira tartottak, hogy nem kevesebb, mint 1900 rendőrt vetettek be a verseny folyamán. Ez a rmennyiség természetesen a szervezők büdzséjét terhelte, ahogy az FIA magas biztonsági követelményeinek való megfelelés sem volt olcsó. És ez még nem is elég, a szervezői ráfordítás is sokkal magasabb volt már a verseny előtt, mint délen. „Az Algarve régióban 4 polgármesterrel kellett beszélnünk, itt több, mint egy tucattal. Nem kérdés, itt rendezni a versenyt drágább, mint délen volt.” Ismerte be a szervezők vezetője Mario Martins da Silva.

De nem csak az ingó pénzügyi háttér rontja a jól sikerült verseny utáni összképet. A verseny előtt pár nappal a promóter közzétett 9 biztos versenyt 2016-ra, és az ideiek közül eddig Németország, Nagy Britannia, Franciaország mellett csak a portugálok hiányoznak. Amíg az első kettőnél valószínűleg csak apróságok hiányozhatnak, a franciák kihullását sem tudjuk elképzelni, még ha meg is érdemelnék. Így marad Portugália, ha a futamok száma nem emelkedik, akkor újra meleg lehet a pite az Atlanti-óceán partján. Kína és egy közép keleti verseny nagyon közel vannak a beugráshoz...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: