DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Rali

Hyundaiból lesz a következő R5-ös versenyautó

Az M-Sport kezdte a sort, aztán jött a Peugeot és a Citroen, az előző hétvégén pedig a Skoda R5-öse debütált. 20 hónap múlva újabb gyártó csatlakozna, de egyelőre nem az Opelről van szó.

Rüsselsheim még várat magára: Németországban nagyon várják már az Opel pozitív döntését, hogy végre zöld utat kapjon a Corsa R5. Sajnos erre úgy néz ki, még várnunk kell egy keveset. Velük ellentétben a Hyundai nem várat, cselekszik: „Igen, 2017-től szeretnénk egy i20 R5-öt kínálni“ árulta el a terveket Michel Nandan az argentin verseny szervizparkjában. "Mindig is terveztük Alzenauban az ügyfélprogram felépítését. Az R5-ös kategória mellett döntöttünk, mert ez van a legközelebb a WRC-hez. Ezzel lehetősége lesz az ügyfeleinknek a különböző top bajnokságokban indulni, és a győzelemért versenybe szállni. Ezen kívül biztosan lesznek alkatrészek, amelyeket mindkét autóban módosítás nélkül használhatunk. Megkaptuk az engedélyt Koreából, és már elkezdtünk komolyabban ismerkedni a kategória szabályaival. Viszont egyértelműen elsőbbséget élvez az új i20 WRC."

i20-coupe



Nandan kihasználta a lehetőséget, hogy újra elmondja, miért lett mégis az ötajtós i20 az új WRC alapja, és nem az eredetileg tervezett kupé. "A kupé a meredeken lefelé ívelő tetővonala miatt egy külön modellnek számít, és ebből a verzióból nem kerül az idei évben 25 ezer darab gyártásra. Emiatt a homologizáció erre a modellre nem lehetséges 2016 előtt. Ezért lesz mégis az ötajtós bódé a WRC alapja. Viszont ez azt jelenti, hogy egyes részeket teljesen újra kell kezdenünk. Az aktuális tesztautónkat csak azért alakítottuk ki abból, mert a platform ugyanaz és hónapokkal előbb rendelkezésre állt, mint a kupé, így korábban el tudtuk kezdeni a részegységek tesztjét. Viszont az ötajtóshoz nem készítettünk soha egy teljes számítást sem a karosszériáról, sem a futóműről."

"Épp ellenkezőleg, már felépítettünk 2 kupé karosszériát és a fejlesztés kellős közepén voltunk. Anyagilag ez nem nagy probléma, mert rengeteg dolgot át tudunk venni, de időt rengeteget vesztettünk.  Sok karosszériaelemet újra kell terveznünk, le kell gyártanunk, és tesztelnünk kell, ezzel nem tudjuk az eredeti tervet tartani, így nem kerül a németországi versenyen bevetésre az autó. Viszont annak sincs sok értelme, hogy két, legjobb esetben három versennyel a szezon vége elött bevessük az új autót, ezért úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk maximálisan az időt, és 2016. január 1.-én homologizáljuk az új autót.“

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: