DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Flúgos futam Argentínában

Az Argentin Rali első teljes versenynapja után az áll a legjobban, aki a legkevesebb bajba került – sok a kieső, sok a műszaki hiba, a Citroen pedig három év után első kettős győzelmére készül.

Nem nagyon volt olyan versenyző az élmezőnyben, aki ne került volna bajba az Argentin Rali első teljes versenynapján, ami azt is eredményezte, hogy mindössze nyolc WRC teljesítette a pénteki penzumot: a csütörtök esti nyitány után egy 20 és egy 50 kilométeres gyorsaságit kellett kétszer megfutnia a mezőnynek, majd jött az esti szuperspeciál, ami ezúttal szintén alakított a sorrenden.

Az első helyen a brit Kris Meeke található, aki karrierje első világbajnoki futamgyőzelmére készül – persze sok van még hátra a versenyből, de a több mint egyperces előnye megnyugtató lehet. Őt ráadásul csapattársa, Ostberg követi, aki eddig egyetlen győzelemmel rendelkezik még három évvel ezelőttről – a Citroen utoljára 2013-ban tudott győzni Dani Sordo révén, míg az utolsó kettős sikerük 2012-ből származik, amikor még a Loeb-Hirvonen versenyzőpáros szállította nekik a sikereket.

A Citroenek annak is köszönhetik előnyüket, hogy a többiekhez képest viszonylag kevesebb gondjuk volt: Meekét „csak” egy defekt, míg Ostberget délelőtti motorproblémái hátráltatták. A harmadik helyezett Latvala, a Volkswagen egyetlen reménysége viszont már jóval komolyabb bajba került délután, amikor differenciálgondjai miatt sok időt veszített – még a rövidke szuperspeciálon is elbukott fél percet.

A finn azonban így is a harmadik helyen áll a pénteki nap után, mögötte következik az a Dani Sordo, aki délelőtt kormányproblémái miatt esett vissza, ám az ellenfelek gondjai miatt szombaton már a dobogót veheti célba – nem mellesleg a szuperspeciálon ő volt a leggyorsabb. Az ötödik helyezett Evanst, aki szintén eséllyel pályázhat a pódiumra, nem egy nagy, hanem sok kicsi probléma hátráltatta pénteken, de ha Latvala problémái folytatódnak, Sordóval megvívhat a harmadik pozícióért.

Ez az öt versenyző van két percen belül, míg a napot sikerrel teljesítő további WRC-k, az autóját megtörő Prokop, a defektet kapó és Mikkelsen mögött is időt vesztő Neuville és a többek közt melegedéssel küzdő Al-Qassimi hátránya lényegesen nagyobb – a pontszerzők közé két WRC2-es nevező is befért Al-Kuwari és Protaszov személyében.

A kiesőkről is szóljunk néhány szót: a kétszeres világbajnok Ogier a pénteki első szakaszon állt ki motorhiba gyanújával, márkatársa, Mikkelsen előbb defektet kapott, majd műszaki hiba miatt feladta a versenyt, Paddon Hyundaija jelentős károkat szenvedett, és ottmaradt egy szervizparkban, s az észt Tanak sem teljesítette a napot. Utóbbi egyébként mexikói „fürdőzése” után ismét vizes balesetet szenvedett, ezúttal egy tócsában talált el egy sziklát...

A Mexikó Rali állása:

1.

Kris Meeke

Citroen Total Abu Dhabi WRT

1:44:47.8

2.

Mads Ostberg

Citroen Total Abu Dhabi WRT

1:08.4

3.

Jari-Matti Latvala

Volkswagen Motorsport

1:23.5

4.

Daniel Sordo

Hyundai Motorsport

1:54.2

5.

Elfyn Evans

M-Sport World Rally Team

1:59.7

6.

Martin Prokop

Jipocar Czech National Team

3:27.4

7.

Thierry Neuville

Hyundai Motorsport

5:06.2

8.

Khalid Al-Qassimi

Citroen Total Abu Dhabi WRT

6:01.8

9.

Abdulaziz Al-Kuwari

Youth & Sports Qatar Rally Team

6:46.3

10.

Jurij Protaszov

 

8:43.3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: