DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 24. péntek
Rali

Tóba zuhant egy autó a Mexikó Ralin

Veszélyes helyzetet úszott meg ép bőrrel Ott Tanak és navigátora a Mexikó Ralin, amikor irányíthatatlanná vált Ford Fiestájuk az útról letérve egy tóba esett. A két pilóta folytatná a versenyt.

1



Az eset a rali pénteki napjának első teljes hosszúságú, Los Mexicanos nevű szakaszán történt. A baleset előzménye, hogy az előző kanyarban megsérült az autó kormányműve, így a pilóta tehetetlen volt, amikor a Ford egyenesen a tó felé száguldott. Amint az autó a vízbe esett, Tanak és navigátora, Raigo Molder azonnal elhagyták a járművet és segítség nélkül a partra úsztak. Az észt versenyző szerint nagy szerencséjük volt, hogy sértetlenül átvészelték a történteket.

2

„Nem volt egy szép baleset. Láttam a vizet közeledni, ahogy legurultunk a lejtőn... Azonnal kikapcsoltuk az öveinket, és amint kinyitottuk az ajtókat, a víz elkezdett beömleni, az autó pedig elsüllyedt” - írta le Tanak a történteket. A Ford 15 másodperc alatt teljesen eltűnt a víz felszínéről.

3

Ez azonban még egyáltalán nem jelentette a rali végét a páros számára, hiszen ők és az M-Sport is eltökéltek maradtak a folytatást illetően. Az eset után a szervezők búvárok és egy daru segítségével próbálták kiemelni az autót a tó mélyéről, és ha a csapat nem talál rajta komolyabb meghibásodást, szombaton ismét versenyre kelnek. A víz hatásától nem tartanak, hiszen nem sós vízről van szó, ami könnyebben kárt okozhatott volna a motorban. Továbbá Moldernek még az itinert is sikerült sértetlenül kimentenie. 

A friss hírek szerint rengeteg elem kicserélésével és a víz kiszivattyúzásával sikerült ismét életképes állapotba hozni az autót egy három órán át tartó javítási folyamat során, így Tanakék a szombati szakaszokon ismét pályára lépnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: